Choose language

SC 55W

Πρωτότυπες οδηγίες χρήσης

Στοιχεία για την τεχνική τεκμηρίωση

Σχετικά με την παρούσα τεκμηρίωση

  • Πριν από την πρώτη θέση σε λειτουργία διαβάστε την παρούσα τεκμηρίωση. Αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλή εργασία και απρόσκοπτο χειρισμό.
  • Προσέξτε τις υποδείξεις ασφαλείας και προειδοποίησης στην παρούσα τεκμηρίωση και στο προϊόν.
  • Φυλάξτε τις οδηγίες χρήσης πάντα στο προϊόν και δίνετε το προϊόν σε άλλα πρόσωπα μόνο μαζί με αυτές τις οδηγίες χρήσης.

Επεξήγηση συμβόλων

Υποδείξεις προειδοποίησης

Οι υποδείξεις προειδοποίησης προειδοποιούν από κινδύνους κατά την εργασία με το προϊόν. Χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες λέξεις επισήμανσης:
ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ !
  • Για μια άμεσα επικίνδυνη κατάσταση, που οδηγεί σε σοβαρό ή θανατηφόρο τραυματισμό.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ !
  • Για μια πιθανά επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ή θανατηφόρο τραυματισμό.
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ !
  • Για μια πιθανόν επικίνδυνη κατάσταση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε ελαφρύ τραυματισμό ή υλικές ζημιές.

Σύμβολα στην τεκμηρίωση

Στην παρούσα τεκμηρίωση χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα σύμβολα:
Image alternative Πριν από τη χρήση διαβάστε τις οδηγίες χρήσης
Image alternative Υποδείξεις χρήσης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες
Image alternative Χειρισμός ανακυκλώσιμων υλικών
Image alternative Μην πετάτε τα ηλεκτρικά εργαλεία και τις μπαταρίες στον κάδο οικιακών απορριμμάτων

Σύμβολα σε εικόνες

Στις εικόνες χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα σύμβολα:
Image alternative Αυτοί οι αριθμοί παραπέμπουν στην εκάστοτε εικόνα στην αρχή αυτών των οδηγιών
Image alternative Η αρίθμηση δείχνει τη σειρά των βημάτων εργασίας στην εικόνα και ενδέχεται να διαφέρει από τα βήματα εργασίας στο κείμενο
Image alternative Οι αριθμοί θέσης χρησιμοποιούνται στην εικόνα Επισκόπηση και παραπέμπουν στους αριθμούς του υπομνήματος στην ενότητα Συνοπτική παρουσίαση προϊόντος
Image alternative Αυτό το σύμβολο έχει σκοπό να επιστήσει ιδιαίτερα την προσοχή σας κατά την εργασία με το προϊόν.

Σύμβολα ανάλογα με το προϊόν

Σύμβολα στο προϊόν

Στο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα σύμβολα:
Image alternative Ασύρματη μεταφορά δεδομένων
Image alternative Ονομαστικός αριθμός στροφών χωρίς φορτίο
Image alternative Κατηγορία προστασίας ΙΙ (διπλής μόνωσης)
Image alternative Δίσκος

Πληροφορίες προϊόντος

Τα προϊόντα της Image alternative προορίζονται για τον επαγγελματία χρήστη και ο χειρισμός, η συντήρηση και η επισκευή τους επιτρέπεται μόνο από εξουσιοδοτημένο, ενημερωμένο προσωπικό. Το προσωπικό αυτό πρέπει να έχει ενημερωθεί ειδικά για τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιαστούν. Από το προϊόν και τα βοηθητικά του μέσα ενδέχεται να προκληθούν κίνδυνοι, όταν ο χειρισμός τους γίνεται με ακατάλληλο τρόπο από μη εκπαιδευμένο προσωπικό ή όταν δεν χρησιμοποιούνται με κατάλληλο τρόπο.
Η περιγραφή τύπου και ο αριθμός σειράς αναγράφονται στην πινακίδα τύπου.
  • Αντιγράψτε τον αριθμό σειράς στον ακόλουθο πίνακα. Θα χρειαστείτε τα στοιχεία προϊόντος για ερωτήματα προς την αντιπροσωπεία μας ή το σέρβις μας.
    Στοιχεία προϊόντος
    Δισκοπρίονο
    SC 55W
    Γενιά
    01
    Αρ. σειράς

Δήλωση συμμόρφωσης

Δηλώνουμε ως μόνοι υπεύθυνοι, ότι το προϊόν που περιγράφεται εδώ συμφωνεί με τις ισχύουσες οδηγίες και τα ισχύοντα πρότυπα. Ένα αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης υπάρχει στο τέλος αυτής της τεκμηρίωσης.
Τα έγγραφα τεχνικής τεκμηρίωσης υπάρχουν εδώ:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE

Ασφάλεια

Γενικές υποδείξεις για την ασφάλεια για ηλεκτρικά εργαλεία

Image alternative ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Διαβάστε όλες τις υποδείξεις ασφαλείας, τις οδηγίες, τις εικόνες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία υπάρχουν σε αυτό το ηλεκτρικό εργαλείο. Η παράβλεψη των ακόλουθων οδηγιών μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά και/ή σοβαρούς τραυματισμούς.
Φυλάξτε όλες τις υποδείξεις για την ασφάλεια και τις οδηγίες για μελλοντική χρήση.
Ο όρος "ηλεκτρικό εργαλείο" που χρησιμοποιείται στις υποδείξεις για την ασφάλεια αναφέρεται σε ηλεκτρικά εργαλεία που λειτουργούν συνδέοντάς τα στο ηλεκτρικό δίκτυο (με καλώδιο τροφοδοσίας) και σε ηλεκτρικά εργαλεία που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (χωρίς καλώδιο τροφοδοσίας).
Ασφάλεια χώρου εργασίας
  • Διατηρείτε το χώρο εργασίας σας καθαρό και με καλό φωτισμό. Η αταξία στο χώρο εργασίας και οι μη φωτισμένες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα.
  • Μην εργάζεστε με το ηλεκτρικό εργαλείο σε περιβάλλον επικίνδυνο για εκρήξεις, στο οποίο υπάρχουν εύφλεκτα υγρά, αέρια ή σκόνη. Από τα ηλεκτρικά εργαλεία δημιουργούνται σπινθήρες, οι οποίοι μπορεί να αναφλέξουν τη σκόνη ή τις αναθυμιάσεις.
  • Κατά τη χρήση του ηλεκτρικού εργαλείου κρατάτε μακριά τα παιδιά και άλλα πρόσωπα. Εάν σας αποσπάσουν την προσοχή, μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του εργαλείου.
Ηλεκτρική ασφάλεια
  • Το φις σύνδεσης του ηλεκτρικού εργαλείου πρέπει να ταιριάζει στην πρίζα. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η μετατροπή του φις. Μη χρησιμοποιείτε αντάπτορες φις μαζί με γειωμένα ηλεκτρικά εργαλεία. Τα φις που δεν έχουν υποστεί μετατροπές και οι κατάλληλες πρίζες μειώνουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  • Αποφεύγετε την επαφή του σώματος με γειωμένες επιφάνειες, όπως σωλήνες, καλοριφέρ, ηλεκτρικές κουζίνες και ψυγεία. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, όταν το σώμα σας είναι γειωμένο.
  • Μην εκθέτετε τα ηλεκτρικά εργαλεία σε βροχή ή σε υγρασία. Η εισχώρηση νερού στο ηλεκτρικό εργαλείο αυξάνει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  • Μην χρησιμοποιείτε το καλώδιο σύνδεσης για να μεταφέρετε ή να αναρτήσετε το ηλεκτρικό εργαλείο ή για να τραβήξετε το φις από την πρίζα. Κρατάτε το καλώδιο σύνδεσης μακριά από υψηλές θερμοκρασίες, λάδια, αιχμηρές ακμές ή κινούμενα μέρη. Τα ελαττωματικά ή τα περιστραμμένα καλώδια σύνδεσης αυξάνουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  • Όταν εργάζεστε με το ηλεκτρικό εργαλείο σε υπαίθριους χώρους, χρησιμοποιείτε μόνο καλώδια προέκτασης (μπαλαντέζες), που είναι κατάλληλα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Η χρήση ενός καλωδίου προέκτασης κατάλληλου για χρήση σε υπαίθριους χώρους μειώνει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  • Εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού εργαλείου σε περιβάλλον με υγρασία, χρησιμοποιήστε αυτόματο ρελέ. Η χρήση ενός αυτόματου ρελέ μειώνει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
Ασφάλεια προσώπων
  • Να είσαστε πάντα προσεκτικοί, να προσέχετε τί κάνετε και να εργάζεστε με το ηλεκτρικό εργαλείο με περίσκεψη. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά εργαλεία, όταν είστε κουρασμένοι ή όταν βρίσκεστε υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, οινοπνεύματος ή φαρμάκων. Μία στιγμή απροσεξίας κατά τη χρήση του ηλεκτρικού εργαλείου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς.
  • Φοράτε προσωπικό εξοπλισμό προστασίας και πάντα προστατευτικά γυαλιά. Φορώντας προσωπικό εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκα προστασίας από τη σκόνη, αντιολισθητικά υποδήματα ασφαλείας, προστατευτικό κράνος ή ωτοασπίδες, ανάλογα με το είδος και τη χρήση του ηλεκτρικού εργαλείου, μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμών.
  • Αποφεύγετε την ακούσια θέση σε λειτουργία του εργαλείου. Βεβαιωθείτε ότι είναι απενεργοποιημένο το ηλεκτρικό εργαλείο, πριν το συνδέσετε στην παροχή ρεύματος και/ή πριν τοποθετήσετε την μπαταρία και πριν το μεταφέρετε. Εάν μεταφέροντας το ηλεκτρικό εργαλείο έχετε το δάκτυλό σας στον διακόπτη ή συνδέσετε το εργαλείο στο ρεύμα ενώ ο διακόπτης είναι στο ΟΝ, μπορεί να προκληθούν ατυχήματα.
  • Απομακρύνετε τα εργαλεία ρύθμισης ή τα κλειδιά από το ηλεκτρικό εργαλείο, πριν το θέσετε σε λειτουργία. Ένα εργαλείο ή κλειδί που βρίσκεται σε κάποιο περιστρεφόμενο εξάρτημα του ηλεκτρικού εργαλείου, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.
  • Αποφύγετε τις αφύσικες στάσεις του σώματος. Φροντίστε για την ασφαλή στήριξη του σώματός σας και διατηρείτε πάντα την ισορροπία σας. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα το ηλεκτρικό εργαλείο σε μη αναμενόμενες καταστάσεις.
  • Φοράτε κατάλληλα ρούχα. Μη φοράτε φαρδιά ρούχα ή κοσμήματα. Κρατάτε τα μαλλιά, τα ρούχα και τα γάντια μακριά από περιστρεφόμενα εξαρτήματα. Τα φαρδιά ρούχα, τα κοσμήματα ή τα μακριά μαλλιά μπορεί να παγιδευτούν από περιστρεφόμενα εξαρτήματα.
  • Εάν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης συστημάτων αναρρόφησης και συλλογής σκόνης, βεβαιωθείτε ότι είναι συνδεδεμένα και ότι χρησιμοποιούνται σωστά. Η χρήση συστήματος αναρρόφησης σκόνης μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που προέρχονται από τη σκόνη.
  • Μην εκτιμάτε λάθος την ασφάλεια και μην παραβλέπετε τους κανόνες ασφαλείας για ηλεκτρικά εργαλεία, ακόμη και όταν, μετά από πολλές χρήσεις, έχετε εξοικειωθεί με το ηλεκτρικό εργαλείο. Από απρόσεκτες ενέργειας μπορούν να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί εντός κλάσματος δευτερολέπτου.
Χρήση και αντιμετώπιση του ηλεκτρικού εργαλείου
  • Μην υπερφορτίζετε το εργαλείο. Χρησιμοποιείτε για την εργασία σας το ηλεκτρικό εργαλείο που προορίζεται για αυτήν. Με το κατάλληλο ηλεκτρικό εργαλείο εργάζεστε καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στην αναφερόμενη περιοχή ισχύος.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ένα ηλεκτρικό εργαλείο, ο διακόπτης του οποίου είναι χαλασμένος. Ένα ηλεκτρικό εργαλείο το οποίο δεν μπορεί να τεθεί πλέον σε λειτουργία ή εκτός λειτουργίας είναι επικίνδυνο και πρέπει να επισκευαστεί.
  • Αποσυνδέστε το φις από την πρίζα και/ή απομακρύνετε μια αποσπώμενη μπαταρία πριν διεξάγετε ρυθμίσεις στο εργαλείο, αντικαταστήσετε κάποιο αξεσουάρ ή αποθηκεύσετε το εργαλείο. Αυτό το προληπτικό μέτρο ασφαλείας αποτρέπει την ακούσια εκκίνηση του ηλεκτρικού εργαλείου.
  • Φυλάτε τα ηλεκτρικά εργαλεία που δεν χρησιμοποιείτε μακριά από παιδιά. Μην αφήνετε να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με αυτό ή που δεν έχουν διαβάσει αυτές τις οδηγίες χρήσης. Τα ηλεκτρικά εργαλεία είναι επικίνδυνα, όταν χρησιμοποιούνται από άπειρα πρόσωπα.
  • Φροντίζετε σχολαστικά τα ηλεκτρικά εργαλεία και τα αξεσουάρ. Ελέγχετε, εάν τα κινούμενα μέρη λειτουργούν άψογα και δεν μπλοκάρουν, εάν έχουν σπάσει κάποια εξαρτήματα ή έχουν υποστεί τέτοια ζημιά ώστε να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία του ηλεκτρικού εργαλείου. Δώστε τα χαλασμένα εξαρτήματα για επισκευή πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το εργαλείο. Πολλά ατυχήματα οφείλονται σε κακά συντηρημένα ηλεκτρικά εργαλεία.
  • Διατηρείτε τα εξαρτήματα κοπής αιχμηρά και καθαρά. Τα σχολαστικά συντηρημένα εξαρτήματα κοπής με αιχμηρές ακμές κολλάνε σπανιότερα και καθοδηγούνται με μεγαλύτερη ευκολία.
  • Χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό εργαλείο, τα αξεσουάρ, τα εργαλεία ρύθμισης κτλ. σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες. Λαμβάνετε ταυτόχρονα υπόψη τις συνθήκες εργασίες και την προς εκτέλεση εργασία. Η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων για εργασίες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.
  • Διατηρείτε τις λαβές και επιφάνειες συγκράτησης στεγνές, καθαρές και απαλλαγμένες από λάδια και γράσα. Οι ολισθηρές λαβές και επιφάνειες συγκράτησης δεν επιτρέπουν ασφαλή χειρισμό και έλεγχο του ηλεκτρικού εργαλείου σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σέρβις
  • Αναθέτετε την επισκευή του ηλεκτρικού εργαλείου μόνο σε κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό με χρήση μόνο γνήσιων ανταλλακτικών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι θα διατηρηθεί η ασφάλεια του ηλεκτρικού εργαλείου.

Υποδείξεις για την ασφάλεια για όλα τα πριόνια

Μέθοδος κοπής
  • Image alternative ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Μην πλησιάζετε τα χέρια σας στην περιοχή κοπής και στο δίσκο. Συγκρατήστε με το άλλο χέρι την πρόσθετη λαβή ή το περίβλημα του μοτέρ. Εάν κρατάτε και με τα δύο χέρια το πριόνι, δεν μπορούν να τραυματιστούν από το δίσκο.
  • Μην βάζετε τα χέρια κάτω από το υπό επεξεργασία αντικείμενο. Ο προφυλακτήρας δεν μπορεί να σας προστατέψει από το δίσκο κάτω από το αντικείμενο.
  • Προσαρμόστε το βάθος κοπής στο πάχος του αντικειμένου. Κάτω από το αντικείμενο θα πρέπει να προεξέχει λιγότερο από το ύψος ενός δοντιού.
  • Μην συγκρατείτε το αντικείμενο που θέλετε να κόψετε ποτέ στο χέρι ή στο πόδι σας. Ασφαλίστε το αντικείμενο πάνω σε μια σταθερή υποδοχή. Έχει σημασία να στερεώνετε καλά το αντικείμενο, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να έρθει σε επαφή με το σώμα σας, να κολλήσει ο δίσκος ή να χάσετε τον έλεγχο.
  • Πιάνετε το ηλεκτρικό εργαλείο μόνο από τις μονωμένες επιφάνειες συγκράτησης, όταν εκτελείτε εργασίες κατά τις οποίες το εξάρτημα που χρησιμοποιείτε ενδέχεται να έρθει σε επαφή με καλυμμένα ηλεκτρικά καλώδια ή με το δικό του καλώδιο τροφοδοσίας. Η επαφή με καλώδιο που βρίσκεται υπό τάση θέτει υπό τάση και τα μεταλλικά μέρη του ηλεκτρικού εργαλείου και προκαλεί ηλεκτροπληξία.
  • Για κατά μήκος κοπή χρησιμοποιείτε πάντα έναν αναστολέα ή έναν ίσιο οδηγό ακμών. Έτσι βελτιώνεται η ακρίβεια της κοπής και μειώνεται η πιθανότητα να κολλήσει ο δίσκος.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα δίσκους σωστής διάστασης και με κατάλληλη οπή υποδοχής (π.χ. αστεροειδής ή στρογγυλή). Δίσκοι που δεν ταιριάζουν στα εξαρτήματα τοποθέτησης του πριονιού περιστρέφονται ανομοιόμορφα και προκαλούν απώλεια του ελέγχου.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βάσεις ή βίδες δίσκων που έχουν υποστεί ζημιά ή λανθασμένες. Οι βάσεις και οι βίδες δίσκων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το πριόνι σας, για βέλτιστες επιδόσεις και ασφάλεια στη λειτουργία.
Ανάδραση (κλώτσημα) - Αιτίες και αντίστοιχες υποδείξεις ασφαλείας
  • κλώτσημα είναι η ξαφνική αντίδραση ενός δίσκου που έχει καρφωθεί, κολλήσει ή έχει ευθυγραμμιστεί λάθος, που προκαλεί την ανύψωση του ανεξέλεγκτου πριονιού με αποτέλεσμα να βγει από το αντικείμενο και να κατευθυνθεί προς το χειριστή του εργαλείου.
  • όταν ο δίσκος κολλήσει σε ένα διάκενο κοπής που στενεύει, μπλοκάρει και η δύναμη του μοτέρ εκτινάσσει το πριόνι προς την κατεύθυνση του χειριστή.
  • εάν ο δίσκος λυγίσει ή ευθυγραμμιστεί λάθος μπορεί να δόντια της πίσω ακμής του δίσκου να καρφωθούν στην επιφάνεια του αντικειμένου, με αποτέλεσμα να βγει ο δίσκος από το διάκενο κοπής και να μετακινηθεί το πριόνι προς το χειριστή.
Το κλώτσημα είναι η συνέπεια λάθος ή λανθασμένης χρήσης του πριονιού. Μπορεί να αποτραπεί με κατάλληλα μέτρα, όπως περιγράφονται στη συνέχεια.
  • Συγκρατείτε το πριόνι με τα δύο χέρια και φέρτε τους βραχίονές σας σε τέτοια θέση που να μπορείτε να απορροφήσετε τις δυνάμεις αντίθετης ροπής. Να βρίσκεστε πάντα στο πλάι του δίσκου, ποτέ μην φέρνετε το δίσκο στην ίδια ευθεία με το σώμα σας. Σε περίπτωση κλωτσήματος μπορεί να αναπηδήσει προς τα πίσω το δισκοπρίονο, αλλά ο χειριστής μπορεί να έχει τον έλεγχο των δυνάμεων αντίθετης ροπής με κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.
  • Εάν κολλήσει ο δίσκος ή διακόψετε την εργασία, σβήστε το πριόνι και κρατήστε το ακίνητο στο αντικείμενο, μέχρι να σταματήσει ο δίσκος. Μην προσπαθήσετε ποτέ να απομακρύνετε το δίσκο από το αντικείμενο ή να τον τραβήξετε προς τα πίσω, όσο κινείται ο δίσκος, διαφορετικά θα κλωτσήσει. Εντοπίστε και αποκαταστήστε την αιτία για το κόλλημα του δίσκου.
  • Εάν θέλετε να θέσετε ξανά σε λειτουργία το πριόνι που έχει κολλήσει στο αντικείμενο, κεντράρετε τον δίσκο στο διάκενο και βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν καρφωθεί τα δόντια του δίσκου στο αντικείμενο. Εάν ο δίσκος έχει κολλήσει μπορεί να απομακρυνθεί από το αντικείμενο ή να κλωτσήσει εάν θέσετε ξανά σε λειτουργία το πριόνι.
  • Στηρίξτε τις μεγάλες πλάκες για να μειώσετε τον κίνδυνο να κλωτσήσει το πριόνι επειδή έχει κολλήσει ο δίσκος. Οι μεγάλες πλάκες μπορεί να λυγίσουν από το βάρος τους. Πρέπει να στηρίζετε τις πλάκες και στις δύο πλευρές, και κοντά στο διάκενο κοπής αλλά και στην ακμή.
  • Μην χρησιμοποιείτε δίσκους που έχουν φθαρεί ή έχουν υποστεί ζημιά. Οι δίσκοι με φθαρμένα ή λάθος ευθυγραμμισμένα δόντια προκαλούν αυξημένη τριβή, κόλλημα του δίσκου και κλώτσημα λόγω του πολύ στενού διάκενου κοπής.
  • Σφίξτε πριν από την κοπή τους ρυθμιστές βάθους και γωνίας κοπής. Εάν αλλάξετε τις ρυθμίσεις κατά την κοπή, μπορεί να κολλήσει ο δίσκος και να κλωτσήσει το πριόνι.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την κοπή σε υπάρχοντες τοίχους ή σε σημεία χωρίς ορατότητα. Ο δίσκος μπορεί να μπλοκάρει σε κρυμμένα αντικείμενα και να κλωτσήσει.
Λειτουργία του κάτω προφυλακτήρα
  • Ελέγχετε πριν από κάθε χρήση εάν κλείνει σωστά ο κάτω προφυλακτήρας. Μην χρησιμοποιείτε το πριόνι εάν δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα και δεν κλείνει αμέσως ο κάτω προφυλακτήρας. Ποτέ μη σφηνώνετε και μη δένετε τον κάτω προφυλακτήρας έτσι ώστε να παραμένει ανοιχτός. Εάν πέσει το πριόνι κατά λάθος στο έδαφος, μπορεί να λυγίσει ο προφυλακτήρας. Ανοίξτε τον προφυλακτήρα με το μοχλό και βεβαιωθείτε ότι κινείται ελεύθερα και δεν ακουμπάει ούτε στο δίσκο ούτε άλλα εξαρτήματα σε όλες τις γωνίες και τα βάθη κοπής.
  • Ελέγξτε τη λειτουργία του ελατηρίου για τον κάτω προφυλακτήρα. Αναθέστε τη συντήρηση του πριονιού πριν από τη χρήση, εάν δε λειτουργεί απρόσκοπτα ο κάτω προφυλακτήρας και το ελατήριο. Ελαττωματικά εξαρτήματα, κολλώδεις επικαθίσεις ή συγκεντρώσεις ρινισμάτων καθυστερούν την κίνηση του κάτω προφυλακτήρα.
  • Ανοίγετε με το χέρι τον κάτω προφυλακτήρα μόνο σε ειδικές εργασίες, όπως “κοπή με βύθιση ή υπό γωνία“. Ανοίξτε τον κάτω προφυλακτήρα με το μοχλό αφήνοντάς τον ελεύθερο μόλις εισχωρήσει ο δίσκος στο αντικείμενο. Σε όλες τις υπόλοιπες εργασίες κοπής, ο κάτω προφυλακτήρας πρέπει να λειτουργεί αυτόματα.
  • Μην ακουμπάτε το πριόνι στον πάγκο εργασίας ή στο δάπεδο, χωρίς να καλύπτει ο κάτω προφυλακτήρας τον δίσκο. Όταν ο δίσκος είναι απροστάτευτος και συνεχίσει να περιστρέφεται μετά την απενεργοποίηση, μετακινεί το πριόνι αντίθετα με τη φορά κοπής και κόβει ότι βρει μπροστά του. Λάβετε υπόψη σας το χρόνο που χρειάζεται να σταματήσει να περιστρέφεται ο δίσκος μετά την απενεργοποίηση του πριονιού.

Πρόσθετες υποδείξεις για την ασφάλεια Δισκοπρίονα

  • Καθοδηγήστε το δισκοπρίονο χειρός μόνο ενεργοποιημένο κόντρα στο αντικείμενο.
  • Πρέπει να μην υπάρχουν εμπόδια επάνω και κάτω στην ευθεία που πρόκειται να κόψετε. Μην κόβετε βίδες, καρφιά ή παρόμοια.
  • Ποτέ μην εργάζεστε με το δισκοπρίονο σε ύψος πάνω από το κεφάλι σας.
  • Ποτέ μην επιβραδύνετε τον δίσκο πιέζοντάς τον λοξά.
  • Αποφύγετε την υπερθέρμανση των δοντιών κοπής.
  • Κατά την κοπή πλαστικών πρέπει να αποφεύγετε το λιώσιμο του πλαστικού.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα τον δίσκο κοπής που είναι κατάλληλος για το εκάστοτε υπόστρωμα.
  • Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο δίσκους που προτείνονται από τη Hilti, που ικανοποιούν το πρότυπο EN 847-1.

Περιγραφή

Συνοπτική παρουσίαση προϊόντος

Image alternative
  1. Παράλληλος οδηγός μονού βραχίονα
  2. Προεπιλεγμένη ρύθμιση για γωνία κοπής
  3. Κουμπί ασφάλισης άξονα
  4. Πρόσθετη χειρολαβή
  5. Διακόπτης on/off
  6. Φραγή ενεργοποίησης
  7. Χειρολαβή
  8. Καλώδιο τροφοδοσίας
  9. Μοχλός σύσφιξης για ρύθμιση βάθους κοπής
  10. Κλειδί άλεν
  11. Πέλμα βάσης μικρό
  12. Φωτισμός LED
  13. Μοχλός σύσφιξης για παράλληλο οδηγό μπροστά
  14. Μοχλός σύσφιξης για ρύθμιση φαλτσογωνιάς
  15. Κλίμακα βάθους κοπής
  16. Στόμιο σύνδεσης (ηλεκτρική σκούπα)
  17. Προφυλακτήρας
  18. Μοχλός χειρισμού για προφυλακτήρα εκκρεμούς
  19. Μοχλός σύσφιξης για παράλληλο οδηγό πίσω (μόνο για μεγάλο πέλμα βάσης)
  20. Προφυλακτήρας εκκρεμούς
  21. Άξονας κίνησης
  22. Βέλος κατεύθυνσης περιστροφής
  23. Παράλληλος οδηγός δύο βραχιόνων
  24. Σημάδι κοπής 0°
  25. Σημάδι κοπής 45°
  26. Κλίμακα γωνιών κοπής
  27. Πέλμα βάσης μεγάλο
  28. Βίδα σύσφιξης
  29. Πατούρα σύσφιξης
  30. Πατούρα υποδοχής
  31. Σημάδι εγκοπής 0° πέλμα βάσης
  32. Σημάδι εγκοπής 1° - 50° πέλμα βάσης

Συνοπτική παρουσίαση αντάπτορα ράγας-οδηγού

Image alternative
  1. Κατακόρυφο τμήμα συγκράτησης πίσω
  2. Κατακόρυφο τμήμα συγκράτησης μπροστά
  3. Σημάδι εγκοπής 0°
  4. Σημάδι εγκοπής 1° - 50°

Κατάλληλη χρήση

Το προϊόν που περιγράφεται είναι ένα δισκοπρίονο. Προορίζεται για εργασίες κοπής σε ξύλα ή υλικά παρόμοια με ξύλο, πλαστικά, γυψοσανίδες, ινογυψοσανίδες και συνθετικά υλικά, σε βάθος κοπής έως 55 mm, καθώς και για κοπές υπό γωνία έως και 50°.

Πιθανή λανθασμένη χρήση

Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται δίσκοι κοπής, που δεν ικανοποιούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δίσκοι κοπής, δίσκοι λείανσης καθώς και δίσκοι από χάλυβα ταχείας κοπής ειδικού κράματος (χάλυβας HSS). Δεν επιτρέπεται η κοπή μετάλλων.

Έκταση παράδοσης

Δισκοπρίονο, δίσκος, κλειδί άλεν, παράλληλος οδηγός, οδηγίες χρήσης.
Για μια ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια ανταλλακτικά και αναλώσιμα. Εγκεκριμένα από εμάς ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ για το προϊόν σας θα βρείτε στο πλησιέστερο Hilti Store ή στη διεύθυνση: www.hilti.group

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Για την ονομαστική τάση, το ονομαστικό ρεύμα, τη συχνότητα και την ονομαστική κατανάλωση ανατρέξτε στην πινακίδα τύπου για τη χώρα σας.
Σε περίπτωση λειτουργίας σε γεννήτρια ή μετασχηματιστή, πρέπει η ισχύς να είναι τουλάχιστον διπλάσια από την ονομαστική κατανάλωση που αναφέρεται στην πινακίδα τύπου της συσκευής. Η τάση λειτουργίας του μετασχηματιστή ή της γεννήτριας πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή εντός του +5 % και -15 % της ονομαστικής τάσης του εργαλείου.
Βάρος, μικρό πέλμα βάσης
4,5 kg
Βάρος, μεγάλο πέλμα βάσης
4,7 kg
Διάμετρος δίσκου
160 mm … 165 mm
Πάχος επιφάνειας δίσκου
1,1 mm … 1,5 mm
Οπή υποδοχής δίσκου
20 mm
Βάθος κοπής στις 0°
0 mm … 55 mm
Βάθος κοπής στις 45°
0 mm … 41 mm
Βάθος κοπής στις 50°
0 mm … 37 mm
Αριθμός στροφών χωρίς φορτίο
5.500/min

Πληροφορίες θορύβου και τιμές κραδασμών κατά EN 62841

Οι αναφερόμενες στις παρούσες οδηγίες τιμές ηχητικής πίεσης και κραδασμών έχουν μετρηθεί σύμφωνα με μια τυποποιημένη μέθοδο μέτρησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση μεταξύ ηλεκτρικών εργαλείων. Είναι επίσης κατάλληλες για πρόχειρη εκτίμηση των εκθέσεων.
Τα αναφερόμενα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τις κύριες εφαρμογές του ηλεκτρικού εργαλείου. Εάν ωστόσο το ηλεκτρικό εργαλείο χρησιμοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές, με διαφορετικά εξαρτήματα ή με ελλιπή συντήρηση, ενδέχεται να διαφέρουν τα στοιχεία. Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
Για μια ακριβής εκτίμηση της έκθεσης θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι χρόνοι, στους οποίους είναι απενεργοποιημένο το εργαλείο ή λειτουργεί μεν, αλλά δεν χρησιμοποιείται πραγματικά. Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
Καθορίστε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του χρήστη από την επίδραση του θορύβου και/ή των κραδασμών, όπως για παράδειγμα: Συντήρηση ηλεκτρικού εργαλείου και εξαρτημάτων, διατήρηση χεριών σε κανονική θερμοκρασία, οργάνωση των σταδίων εργασίας.
Πληροφορίες θορύβου
Επίπεδο στάθμης ήχου (LWA)
101 dB(A)
Στάθμη θορύβου (LpA)
90 dB(A)
Ανακρίβεια
3 dB(A)
Πληροφορίες δόνησης

230 V
110 V
Τριαξονική τιμή δόνησης κατά την κοπή ξύλου (ah)
1,77 m/s²
(5,81 ft/s²)
2,12 m/s²
(6,96 ft/s²)
Ανακρίβεια (K)
1,5 m/s²
1,5 m/s²

Χειρισμός

Αφαίρεση δίσκου

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος εγκαύματος Κίνδυνος από καυτό εργαλείο, πατούρα σύσφιξης ή βίδα σύσφιξης και αιχμηρές ακμές δίσκων.
  • Για την αλλαγή των εξαρτημάτων χρησιμοποιείτε προστατευτικά γάντια.
Image alternative
  1. Αποσυνδέστε το φις από την πρίζα.
  2. Τοποθετήστε το κλειδί άλεν στη βίδα στερέωσης για τον δίσκο.
  3. Πατήστε το κουμπί ασφάλισης άξονα και κρατήστε το πατημένο.
  4. Περιστρέψτε με το κλειδί άλεν τη βίδα σύσφιξης για τον δίσκο μέχρι να κουμπώσει τελείως ο πείρος ακινητοποίησης του άξονα.
  5. Ξεβιδώστε τη βίδα σύσφιξης με το κλειδί άλεν περιστρέφοντας προς την κατεύθυνση του βέλους φοράς περιστροφής.
  6. Αφαιρέστε τη βίδα σύσφιξης και την εξωτερική πατούρα σύσφιξης.
  7. Ανοίξτε τον προφυλακτήρα του εκκρεμούς και απομακρύνετε το δίσκο.
    Εάν απαιτείται, μπορεί να αφαιρεθεί η πατούρα υποδοχής για καθαρισμό.

Τοποθέτηση δίσκου

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος ζημιάς Ακατάλληλα ή λάθος τοποθετημένοι δίσκοι κοπής ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο πριόνι.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο δίσκους, που είναι κατάλληλοι για αυτό το πριόνι. Προσέξτε το βέλος φοράς περιστροφής πάνω στο δίσκο.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο δίσκους, των οποίων ο επιτρεπόμενος αριθμός στροφών είναι τουλάχιστον τόσο υψηλός, όσο ο μέγιστος αριθμός στροφών που αναφέρεται στο προϊόν.
Image alternative
  1. Αποσυνδέστε το φις από την πρίζα.
  2. Καθαρίστε την πατούρα υποδοχής και την πατούρα σύσφιξης.
  3. Τοποθετήστε την πατούρα υποδοχής με τον σωστό προσανατολισμό.
  4. Ανοίξτε τον προφυλακτήρα του εκκρεμούς.
  5. Τοποθετήστε τον καινούργιο δίσκο.
  6. Τοποθετήστε την εξωτερική πατούρα σύσφιξης με τον σωστό προσανατολισμό.
  7. Τοποθετήστε τη βίδα σύσφιξης.
  8. Τοποθετήστε το κλειδί άλεν στη βίδα σύσφιξης για τον δίσκο.
  9. Στερεώστε την πατούρα σύσφιξης περιστρέφοντας δεξιόστροφα τη βίδα σύσφιξης. Κρατήστε ταυτόχρονα πατημένο με το ένα χέρι το κουμπί ασφάλισης άξονα.
  10. Ελέγξτε την καλή και σωστή έδραση του δίσκου πριν από τη θέση σε λειτουργία.

Ρύθμιση βάθους κοπής

Image alternative
  1. Αποσυνδέστε το φις από την πρίζα.
  2. Απασφαλίστε τον μοχλό σύσφιξης για τη ρύθμιση του βάθους κοπής.
  3. Ανασηκώστε το δισκοπρίονο λοξά προς τα επάνω και ρυθμίστε το βάθος κοπής.
    • Το βάθος κοπής εμφανίζεται στην κλίμακα βάθους κοπής.
    Για μια καθαρή ακμή κοπής θα πρέπει το βάθος κοπής να αντιστοιχεί στο πάχος του υλικού συν 2 mm.
  4. Στερεώστε τον μοχλό σύσφιξης για τη ρύθμιση του βάθους κοπής.

Ρύθμιση γωνίας κοπής

Image alternative
  1. Αποσυνδέστε το φις από την πρίζα.
  2. Απασφαλίστε τον μοχλό σύσφιξης για τη ρύθμιση της φαλτσογωνιάς.
  3. Μετακινήστε το πέλμα βάσης την επιθυμητή γωνία κοπής.
    • Η γωνία κοπής εμφανίζεται στην κλίμακα γωνιών κοπής.
  4. Σφίξτε τον μοχλό σύσφιξης για τη ρύθμιση της φαλτσογωνιάς.

Δείκτης-οδηγός

Στο μπροστινό πέλμα βάσης του δισκοπρίονου υπάρχει, και για ίσιες κοπές αλλά και για φαλτσογωνιές, ένας δείκτης-οδηγός (0° και 45°). Έτσι μπορείτε να εκτελείτε μια κοπή με ακρίβεια ανάλογα με την επιλεγμένη γωνία κοπής. Η ακμή του οδηγού αντιστοιχεί στην εσωτερική πλευρά του δίσκου. Ένας δείκτης-οδηγός βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα για τον δίσκο κοπής.

Κοπή με οδηγό

Ασφαλίστε το προς επεξεργασία αντικείμενο από μετατόπιση.
Τακτοποιήστε το αντικείμενο έτσι ώστε ο δίσκος να περιστρέφεται ελεύθερα κάτω από το αντικείμενο.
Βεβαιωθείτε ότι είναι κλειστός ο διακόπτης on/off στο προϊόν.
Τοποθετήστε το δισκοπρίονο με το πέλμα βάσης στο αντικείμενο έτσι ώστε ο δίσκος να μην έρχεται ακόμη σε επαφή με το αντικείμενο.
Image alternative
  1. Ενεργοποιήστε το δισκοπρίονο.
  2. Καθοδηγήστε το δισκοπρίονο με κατάλληλη ταχύτητα κατά μήκος του οδηγού στο αντικείμενο.

Κοπή με παράλληλο οδηγό

Image alternative
Ο παράλληλος οδηγός με μονό βραχίονα σάς επιτρέπει να κόψετε με ακρίβεια κατά μήκος μιας ακμής ή να κόψετε λωρίδες ίδιων διαστάσεων. Ο παράλληλος οδηγός μπορεί να εφαρμοστεί στις δύο πλευρές του πέλματος βάσης.
Ο παράλληλος οδηγός δύο βραχιόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το μεγάλο πέλμα βάσης.
Προσέξτε κατά την τοποθέτηση του παράλληλου οδηγού τον σωστό προσανατολισμό.

Κοπή με ράγα-οδηγό.

Η κοπή με ράγα-οδηγό μπορεί να μειώσει την εμφάνιση κλωτσήματος.

Τοποθέτηση / αφαίρεση δισκοπρίονου στον αντάπτορα ράγας-οδηγού

Χρησιμοποιήστε σε δισκοπρίονα με μικρό πέλμα βάσης έναν αντάπτορα ράγας-οδηγού που να ταιριάζει στη ράγα-οδηγό.
Image alternative
  1. Απομακρύνετε τον παράλληλο οδηγό εφόσον είναι τοποθετημένος.
  2. Εισάγετε το πέλμα βάσης στα πίσω κατακόρυφα τμήματα συγκράτησης του αντάπτορα ράγας-οδηγού.
  3. Τοποθετήστε το πέλμα βάσης μπροστά τελείως στον αντάπτορα ράγας-οδηγού. Το πέλμα βάσης πρέπει να κουμπώσει τελείως στο μπροστινό κατακόρυφο τμήμα συγκράτησης.
  4. Για αφαίρεση, τραβήξτε ελαφρώς προς τα εμπρός το μπροστινό τμήμα συγκράτησης και αφαιρέστε το δισκοπρίονο από τον αντάπτορα ράγας-οδηγού.

Διαμήκεις κοπές στις 0°

Image alternative
  • Εφαρμόστε το δισκοπρίονο με το σημάδι εγκοπής "0°" στο κατακόρυφο τμήμα της ράγας-οδηγού.

Διαμήκεις κοπές σε γωνίες μέχρι 50°

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος ζημιάς Σε περίπτωση τοποθέτησης του δισκοπρίονου στη λανθασμένη εγκοπή συγκρούεται ο δίσκος και η ράγα-οδηγός.
  • Τοποθετήστε το δισκοπρίονο στη σωστή εγκοπή.
Image alternative
  • Εφαρμόστε το δισκοπρίονο με το σημάδι εγκοπής με την επιγραφή "1° - 50°" στο κατακόρυφο τμήμα της ράγας-οδηγού.

Κοπή με ράγα-οδηγό

Image alternative
  1. Στερεώστε τη ράγα-οδηγό από κάτω με τις δύο βιδωτές μέγγενες.
  2. Τοποθετήστε το δισκοπρίονο στην προβλεπόμενη περιοχή της ράγας-οδηγού. Για διαμήκεις κοπές σε γωνίες κοπής 20° - 50° ανοίξτε χειροκίνητα τον προφυλακτήρα.
    Το εργαλείο πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στη ράγα-οδηγό πίσω από το αντικείμενο.
    Φροντίστε ώστε ο δίσκος να μην έχει επαφή με το αντικείμενο.
  3. Ενεργοποιήστε το δισκοπρίονο.
  4. Ωθήστε το δισκοπρίονο ομοιόμορφα πάνω από το αντικείμενο.
    • Ο προφυλακτήρας εκκρεμούς ανοίγει σε γωνίες κοπής κάτω από 20° όταν έρχεται σε επαφή με την πλευρική ακμή απεμπλοκής.
    • Κλείνει ξανά κατά το άνοιγμα στο τέλος της ράγας-οδηγού.

Κοπή με και χωρίς σύστημα αναρρόφησης ρινισμάτων.

Το δισκοπρίονο είναι εξοπλισμένο με ένα στόμιο σύνδεσης που είναι σχεδιασμένο για κοινούς εύκαμπτους σωλήνες αναρρόφησης διαμέτρου 27mm. Για τη σύνδεση του εύκαμπτου σωλήνα ηλεκτρικής σκούπας με το δισκοπρίονο, ενδέχεται να είναι απαραίτητος ένας κατάλληλος αντάπτορας.
Χρησιμοποιείτε κατά το δυνατό πάντα μια κατάλληλη φορητή συσκευή απομάκρυνσης σκόνης για ξύλο ή ξύλο και ορυκτά.
Όταν εργάζεστε χωρίς σύστημα αναρρόφησης ρινισμάτων, επιλέξτε την κατεύθυνση εξαγωγής περιστρέφοντας το εξάρτημα έτσι ώστε να καθοδηγούνται τα ρινίσματα μακριά από σας.
Χρησιμοποιείτε κατά κανόνα μια μάσκα προστασίας της αναπνοής κατηγορίας φίλτρου P2 και φροντίζετε πάντα για επαρκή αερισμό, για να διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα το φορτίο σκόνης.

Φροντίδα και συντήρηση

Φροντίδα και συντήρηση

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος από ηλεκτροπληξία! Η φροντίδα και η συντήρηση με συνδεδεμένο το φις τροφοδοσίας ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα.
  • Πριν από κάθε εργασία φροντίδας και συντήρησης αποσυνδέετε πάντα το φις τροφοδοσίας!
Φροντίδα
  • Απομακρύνετε προσεκτικά τους ρύπους που έχουν επικαθήσει.
  • Καθαρίστε τις σχισμές αερισμού προσεκτικά με μια στεγνή βούρτσα.
  • Καθαρίζετε το περίβλημα μόνο με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί. Μην χρησιμοποιείτε υλικά φροντίδας με περιεκτικότητα σε σιλικόνη, διότι ενδέχεται να προσβάλλουν τα πλαστικά μέρη.
Συντήρηση
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος από ηλεκτροπληξία! Οι ακατάλληλες επισκευές σε ηλεκτρικά εξαρτήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα.
  • Επισκευές σε ηλεκτρικά μέρη επιτρέπεται να διενεργούνται μόνο από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.
  • Ελέγχετε τακτικά όλα τα ορατά μέρη για τυχόν ζημιές και τα στοιχεία χειρισμού ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία.
  • Σε περίπτωση ζημιών ή/και δυσλειτουργιών, μην χρησιμοποιείται το προϊόν. Αναθέστε αμέσως την επισκευή στο σέρβις της Hilti .
  • Μετά από εργασίες φροντίδας και συντήρησης, τοποθετήστε όλα τα συστήματα προστασίας και ελέγξτε τη λειτουργία τους.
Για μια ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια ανταλλακτικά και αναλώσιμα. Εγκεκριμένα από εμάς ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ για το προϊόν σας θα βρείτε στο πλησιέστερο Hilti Store ή στη διεύθυνση: www.hilti.group .

Έλεγχος μετά από εργασίες φροντίδας και συντήρησης

Μετά από τις εργασίες φροντίδας και συντήρησης ελέγχετε εάν έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν σωστά όλα τα συστήματα προστασίας.
  • Για έλεγχο του προφυλακτήρα εκκρεμούς, ανοίξτε τον τελείως με τον μοχλό χειρισμού.
    • Αφού αφήσετε τον μοχλό χειρισμού, πρέπει ο προφυλακτήρας εκκρεμούς να κλείνει γρήγορα και τελείως.

Καθαρισμός καναλιού πριονιδιών

Εάν χρειάζεται, πρέπει να αφαιρείτε τον δίσκο κατά τον καθαρισμό.
  1. Αποσυνδέστε το φις από την πρίζα.
  2. Αφαιρέστε τον δίσκο.
  3. Καθαρίστε το κανάλι πριονιδιών.
  4. Τοποθετήστε τον δίσκο.
  5. Ελέγχετε, εάν τα κινούμενα μέρη του εργαλείου λειτουργούν άψογα και δεν μπλοκάρουν, εάν έχουν σπάσει κάποια εξαρτήματα ή έχουν υποστεί ζημιά επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τη λειτουργία του εργαλείου.

Καθαρισμός του συστήματος προστασίας

  1. Αφαιρέστε τον δίσκο.
  2. Καθαρίζετε τα συστήματα προστασίας προσεκτικά με μια στεγνή βούρτσα.
  3. Απομακρύνετε επικαθίσεις και υπολείμματα από το εσωτερικό των συστημάτων προστασίας με κατάλληλο εργαλείο.
  4. Τοποθετήστε τον δίσκο.

Εντοπισμός προβλημάτων

Βλάβη
Πιθανή αιτία
Λύση
Το εργαλείο δεν έχει την πλήρη ισχύ.
Η μπαλαντέζα έχει πολύ μεγάλο μήκος και / ή πολύ μικρή διατομή.
  • Χρησιμοποιήστε μια μπαλαντέζα με επιτρεπόμενο μήκος και / ή με επαρκή διατομή.
Παροχή με πολύ χαμηλή τάση.
  • Συνδέστε τη συσκευή σε άλλη τροφοδοσία ρεύματος.
Το εργαλείο δεν λειτουργεί.
Διακοπή τροφοδοσίας ρεύματος.
  • Συνδέστε μια άλλη ηλεκτρική συσκευή και ελέγξτε τη λειτουργία.
Ελαττωματικό καλώδιο τροφοδοσίας ή φις.
  • Αναθέστε σε έναν ηλεκτρολόγο τον έλεγχο και, εάν χρειάζεται, στο σέρβις της Hilti την αντικατάσταση του καλωδίου τροφοδοσίας ή του φις.
Διακόπτης οn/οff χαλασμένος.
  • Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .
Ψήκτρες φθαρμένες.
  • Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .
Καθόλου ή μειωμένη ισχύς αναρρόφησης
Κανάλι ρινισμάτων βουλωμένο.
Ο προφυλακτήρας εκκρεμούς δεν κλείνει.
Σύστημα προστασίας βουλωμένο.
Το εργαλείο δονείται πιο έντονα από ό,τι συνήθως.
Δίσκος λάθος τοποθετημένος.
  • Αφαιρέστε τον δίσκο και τοποθετήστε τον ξανά σωστά.

Διάθεση στα απορρίμματα

Image alternative Τα εργαλεία της Hilti είναι κατασκευασμένα σε μεγάλο ποσοστό από ανακυκλώσιμα υλικά. Προϋπόθεση για την ανακύκλωσή τους είναι ο κατάλληλος διαχωρισμός των υλικών. Σε πολλές χώρες, η Hilti παραλαμβάνει το παλιό σας εργαλείο για ανακύκλωση. Ρωτήστε το σέρβις ή τον σύμβουλο πωλήσεων της Hilti .
Image alternative
  • Μην πετάτε τα ηλεκτρικά εργαλεία, της ηλεκτρονικές συσκευές και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες στον κάδο οικιακών απορριμμάτων!

RoHS (οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης επικίνδυνων ουσιών)

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε τον πίνακα επικίνδυνων ουσιών: qr.hilti.com/r2937786.
Στο τέλος αυτής της τεκμηρίωσης θα βρείτε ως κωδικό QR έναν σύνδεσμο για τον πίνακα RoHS.

Εγγύηση κατασκευαστή

  • Για ερωτήσεις σχετικά με τους όρους εγγύησης απευθυνθείτε στον τοπικό συνεργάτη της Hilti .
Image alternative
Image alternative