ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑ-ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΟΝΕΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ

Κέντρο σχεδιασμού αναμονών

Hilti post installed rebar HIT-RE 500

Όλα όσα σχεδιάζουμε βασίζονται στο Ευροκώδικα 2 και στο TR023.

Αλλά στη Hilti έχουμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από μοναδικές προσεγγίσεις σχεδιασμού για να κάνουμε την σύνδεση παλαιού-νέου σκυροδέματος πιο οικονομική. Και όλα αυτά βασίζονται σε μια απλή αρχή - ότι τα κορυφαία προϊόντα μας είναι τόσο πρωτοποριακά ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν μετα-εγκατεστημένες αναμονές οπλισμού με νέους, βελτιωμένους και συναρπαστικούς τρόπους. 

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΜΟΝΩΝ ΤΗΣ HILTI

Έχουμε σχεδιάσει αρκετές λύσεις για μετα-εγκατεστημένες αναμονές οπλισμού κτιρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν αντιλήψεις για την υπέρβαση των περιορισμών των Κωδίκων δομικών σκυροδέματος. 

Hilti rebar anchorage length design

Μικρότερο μήκος αγκύρωσης

Αυτή είναι η πιο κοινή κατηγορία εφαρμογών για μετα-εγκατεστημένες αναμονές οπλισμού και περιλαμβάνει τη σύνδεση νέων στοιχείων σε υφιστάμενη δομή.

Σύμφωνα με τους οικοδομικούς Κώδικες σκυροδέματος, η αντοχή σύνδεσης των εγκιβωτισμένων ράβδων είναι περιορισμένη, ακόμη και όταν το βάθος του σκυροδέματος είναι σημαντικό.

Έτσι, σε ορισμένες περιοχές, όπως οι τοίχοι όπου το βάθος αγκύρωσης είναι συχνά περιορισμένο, χρησιμοποιούνται συγκολλημένος εγκάρσιος οπλισμός ή άγκιστρα για να αντισταθμίσουν το μειωμένο διαθέσιμο μήκος αγκύρωσης.

Η έρευνά μας, μαζί με την έρευνα των συνεργατών μας, έδειξε ότι η αντοχή σύνδεσης των ράβδων που αγκυρώνονται με ρητίνες Hilti είναι υψηλότερη από εκείνη των εγκιβωτισμένων ράβδων, εφόσον υπάρχει επαρκής κάλυψη σκυροδέματος.

Η Μέθοδος Σχεδιασμού Αναμονών Οπλισμού Hilti HIT έχει τα πλεονεκτήματα αυτής της αυξημένης αντοχής σύνδεσης, ώστε να επιτυγχάνονται μειώσεις μήκους αγκύρωσης κατά 70% όταν εφαρμόζεται επαρκής κάλυψη από σκυρόδεμα, σε σύγκριση με τα στοιχεία που δίνονται στους Κώδικες κατασκευών.  

Hilti rigid rebar connection with straight bars

Άκαμπτες συνδέσεις με ευθείες ράβδους οπλισμού

Απαιτείται αγκιστροειδής ή κυρτός οπλισμός για να αντέχει στις άκαμπτες συνδέσεις, μεταξύ των πλακών και των τοιχίων, των δοκών και των πλακών, των δοκών και των τοιχίων, των κολόνων και των θεμελίων.

Εμείς, όμως, βρήκαμε μια λύση.

Σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ερευνήσαμε πώς να χρησιμοποιούμε ίσιες ράβδους σε άκαμπτες συνδέσεις. Η λύση μας βασίζεται σε ένα μοντέλο θλιπτήρων-ελκυστήρων (strut-and-tie model).

Hilti concrete overlay and shear reinforcement design concept

Διατμητική ενίσχυση

Η διατμητική ενίσχυση χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακαίνιση και την ενίσχυση παλαιών κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών.

Στη Hilti έχουμε βρει έναν νέο και ευκολότερο τρόπο για να εφαρμόσουμε ενίσχυση διάτμησης, τοποθετώντας αγκύρια μόνο από την κάτω πλευρά μιας πλάκας. Μπορείς να το κάνεις χρησιμοποιώντας τα αγκύρια HZA-P της Hilti, τα οποία συνδέονται σε οπές διάτρησης με κλίση προς την κολόνα, χρησιμοποιώντας κονιάματα της Hilti.

Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από την παραδοσιακή μέθοδο του προκατασκευασμένου συστήματος οπλισμού υποκείμενου σε διάτμηση, όπου τόσο η κατώτερη όσο και η πάνω πλευρά της πλάκας επεξεργάζονται ταυτόχρονα, με οπές μέσα από την πλάκα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει καθώς πρέπει να αφαιρέσετε την επικάλυψη της πλάκας και στις περισσότερες περιπτώσεις η άνω πλευρά δεν είναι προσβάσιμη για εργασία.

Hilti concrete overlay and shear reinforcement design concept

Επικάλυψη σκυροδέματος

Στη Hilti έχουμε αναπτύξει μοναδικές λύσεις διατμητικής τριβής για επικαλύψεις στο κατάστρωμα γεφυρών.

Ένα νέο στρώμα σκυροδέματος εφαρμόζεται συχνά στο υπάρχον σκυρόδεμα για την ενίσχυση ή την επιδιόρθωση μιας δομής. Ένα κρίσιμο κομμάτι αυτών των σχεδιασμών είναι η μεταφορά των εσωτερικών τάσεων στη διασύνδεση των δεσμών μεταξύ νέου και παλαιού σκυροδέματος.

Έχουμε αναπτύξει μια μέθοδο σχεδιασμού για να πετύχουμε την αποτελεσματική μεταφορά διάτμησης για αυτές τις κατασκευές - λαμβάνοντας υπόψη την συνοχή, την τριβή και την αντοχή στην διάτμηση του διατμητικού οπλισμού τοποθετημένου κατά μήκος της διεπαφής. Τα πλεονεκτήματά του είναι:

  • Απλή και αξιόπιστη εφαρμογή σε διάφορες περιπτώσεις
  • Διασφάλιση της μονολιθικής συμπεριφοράς της δομικής συνιστώσας
  • Οι δυνάμεις διάτμησης μεταφέρονται αξιόπιστα ακόμη και αν η διασύνδεση έχει ραγίσει
  • Ευρύ φάσμα εφαρμογών
  • Μείωσε τις απαιτήσεις για το μήκος αγκύρωσης

ΡΩΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

  • Έχεις μια ερώτηση τεχνικής φύσης; Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

    gr-custser@hilti.com 2102880600

ΠΩΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΟΝΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Σχεδιασμός αναμονών για υψηλές θερμοκρασίες

Διαβάστε περισσότερα