Choose language

DSH 600
DSH 600-X

Πρωτότυπες οδηγίες χρήσης

Στοιχεία για την τεχνική τεκμηρίωση

Σχετικά με την παρούσα τεκμηρίωση

  • Πριν από την πρώτη θέση σε λειτουργία διαβάστε την παρούσα τεκμηρίωση. Αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλή εργασία και απρόσκοπτο χειρισμό.
  • Προσέξτε τις υποδείξεις ασφαλείας και προειδοποίησης στην παρούσα τεκμηρίωση και στο προϊόν.
  • Φυλάξτε τις οδηγίες χρήσης πάντα στο προϊόν και δίνετε το προϊόν σε άλλα πρόσωπα μόνο μαζί με αυτές τις οδηγίες χρήσης.

Επεξήγηση συμβόλων

Υποδείξεις προειδοποίησης

Οι υποδείξεις προειδοποίησης προειδοποιούν από κινδύνους κατά την εργασία με το προϊόν. Χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες λέξεις επισήμανσης:
ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ !
  • Για μια άμεσα επικίνδυνη κατάσταση, που οδηγεί σε σοβαρό ή θανατηφόρο τραυματισμό.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ !
  • Για μια πιθανά επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ή θανατηφόρο τραυματισμό.
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ !
  • Για μια πιθανόν επικίνδυνη κατάσταση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε ελαφρύ τραυματισμό ή υλικές ζημιές.

Σύμβολα στην τεκμηρίωση

Στην παρούσα τεκμηρίωση χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα σύμβολα:
Image alternative Πριν από τη χρήση διαβάστε τις οδηγίες χρήσης
Image alternative Υποδείξεις χρήσης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες
Image alternative Χειρισμός ανακυκλώσιμων υλικών
Image alternative Μην πετάτε τα ηλεκτρικά εργαλεία και τις μπαταρίες στον κάδο οικιακών απορριμμάτων

Σύμβολα σε εικόνες

Στις εικόνες χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα σύμβολα:
Image alternative Αυτοί οι αριθμοί παραπέμπουν στην εκάστοτε εικόνα στην αρχή αυτών των οδηγιών
Image alternative Η αρίθμηση δείχνει τη σειρά των βημάτων εργασίας στην εικόνα και ενδέχεται να διαφέρει από τα βήματα εργασίας στο κείμενο
Image alternative Οι αριθμοί θέσης χρησιμοποιούνται στην εικόνα Επισκόπηση και παραπέμπουν στους αριθμούς του υπομνήματος στην ενότητα Συνοπτική παρουσίαση προϊόντος
Image alternative Αυτό το σύμβολο έχει σκοπό να επιστήσει ιδιαίτερα την προσοχή σας κατά την εργασία με το προϊόν.

Σύμβολα ανάλογα με το προϊόν

Σύμβολα στο προϊόν

Στο προϊόν χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα σύμβολα:
Image alternative Βέλος φοράς περιστροφής στον προφυλακτήρα
Image alternative Θέση Διακοπή κινητήρα
Image alternative Θέση Κινητήρας σε λειτουργία
Image alternative Αντλία εκκίνησης
Image alternative Βίδα ρύθμισης για μπεκ ρελαντί
Image alternative Βίδα ρύθμισης για μπεκ πλήρους ισχύος
Image alternative Βίδα ρύθμισης για ρελαντί
Image alternative Μείγμα καυσίμου
Image alternative Φορά περιστροφής ανοίγματος της τάπας ρεζερβουάρ
Image alternative Τσοκ (όχι στο -X)
Image alternative Χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες, προστατευτικά γυαλιά, μάσκα προστασίας αναπνοής και προστατευτικό κράνος
Image alternative Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γάντια
Image alternative Χρησιμοποιήστε προστατευτικά υποδήματα
Image alternative Ασύρματη μεταφορά δεδομένων

Αυτοκόλλητα στη μηχανή

Σύμβολα προειδοποίησης
Image alternative Προειδοποίηση για κίνδυνο πυρκαγιάς από σπινθήρες
Image alternative Προειδοποίηση για ανάδραση
Image alternative Προειδοποίηση από εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων και καυσαερίων
Image alternative Μέγιστος αριθμός στροφών άξονα
Image alternative Προειδοποίηση για καυτή επιφάνεια
Σύμβολα απαγόρευσης
Image alternative Μην χρησιμοποιείτε οδοντωτούς δίσκους κοπής
Image alternative Μην χρησιμοποιείτε δίσκους κοπής που έχουν υποστεί ζημιά
Image alternative Απαγορεύεται το κάπνισμα και η χρήση γυμνής φλόγας

Πληροφορίες προϊόντος

Τα προϊόντα της Image alternative προορίζονται για τον επαγγελματία χρήστη και ο χειρισμός, η συντήρηση και η επισκευή τους επιτρέπεται μόνο από εξουσιοδοτημένο, ενημερωμένο προσωπικό. Το προσωπικό αυτό πρέπει να έχει ενημερωθεί ειδικά για τους κινδύνους που ενδέχεται να παρουσιαστούν. Από το προϊόν και τα βοηθητικά του μέσα ενδέχεται να προκληθούν κίνδυνοι, όταν ο χειρισμός τους γίνεται με ακατάλληλο τρόπο από μη εκπαιδευμένο προσωπικό ή όταν δεν χρησιμοποιούνται με κατάλληλο τρόπο.
Η περιγραφή τύπου και ο αριθμός σειράς αναγράφονται στην πινακίδα τύπου.
  • Αντιγράψτε τον αριθμό σειράς στον ακόλουθο πίνακα. Θα χρειαστείτε τα στοιχεία προϊόντος για ερωτήματα προς την αντιπροσωπεία μας ή το σέρβις μας.
    Στοιχεία προϊόντος
    Κόφτης
    DSH 600 | DSH 600-X
    Γενιά
    01
    Αρ. σειράς

Δήλωση συμμόρφωσης

Δηλώνουμε ως μόνοι υπεύθυνοι, ότι το προϊόν που περιγράφεται εδώ συμφωνεί με τις ισχύουσες οδηγίες και τα ισχύοντα πρότυπα. Ένα αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης υπάρχει στο τέλος αυτής της τεκμηρίωσης.
Τα έγγραφα τεχνικής τεκμηρίωσης υπάρχουν εδώ:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE

Ασφάλεια

Ασφάλεια προσώπων

  • Χρησιμοποιήστε το σωστό εργαλείο. Μην χρησιμοποιείτε το εργαλείο για σκοπούς, για τους οποίους δεν προορίζεται, αλλά μόνο σύμφωνα με τους κανονισμούς και όταν βρίσκεται σε τεχνικά άψογη κατάσταση.
  • Μην πραγματοποιείτε ποτέ παραποιήσεις ή μετατροπές στο εργαλείο.
  • Το προϊόν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο από άτομα, τα οποία είναι εξοικειωμένα με αυτό, έχουν ενημερωθεί για την ασφαλή χρήση και κατανοούν τους κινδύνους που απορρέουν. Το προϊόν δεν προορίζεται για παιδιά.
  • Να είστε πάντα προσεκτικοί, να προσέχετε τι κάνετε και να εργάζεστε με το προϊόν με περίσκεψη. Μην χρησιμοποιείτε το προϊόν όταν είστε κουρασμένοι ή όταν βρίσκεστε υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, οινοπνεύματος ή φαρμάκων. Μία στιγμή απροσεξίας κατά τη χρήση του προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς.
  • Ο χρήστης και τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά πρέπει κατά τη χρήση του εργαλείου να χρησιμοποιούν κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά, προστατευτικό κράνος, ωτοασπίδες, προστατευτικά γάντια, προστατευτικά υποδήματα και απλή μάσκα προστασίας της αναπνοής.
  • Κρατάτε το εργαλείο πάντα και με τα δύο χέρια από τις προβλεπόμενες χειρολαβές. Διατηρείτε τις χειρολαβές στεγνές, καθαρές και απαλλαγμένες από λιπαρές ουσίες και γράσα.
  • Μην χρησιμοποιείτε το εργαλείο ποτέ χωρίς προφυλακτήρα. Τοποθετήστε σωστά τον προφυλακτήρα. Πρέπει να έχει στερεωθεί με ασφάλεια στο εργαλείο και να είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να παρέχει τη μέγιστη προστασία, ώστε το μικρότερο δυνατό τμήμα του δίσκου κοπής να είναι στραμμένο προς τον χρήστη. Φροντίστε ώστε οι σπινθήρες που παράγονται κατά τη χρήση δεν θα προκαλούν κίνδυνο. Ο προφυλακτήρας χρησιμεύει στην προστασία του χρήστη από τμήματα σπασμένων δίσκων κοπής και από ακούσια επαφή με τον δίσκο κοπής καθώς και από ανεξέλεγκτους σπινθήρες.
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε περιστρεφόμενα εξαρτήματα - Κίνδυνος τραυματισμού!
  • Φροντίστε για την ασφαλή στήριξη του σώματός σας και διατηρείτε πάντα την ισορροπία σας. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα το προϊόν σε μη αναμενόμενες καταστάσεις. Αποφύγετε τις αφύσικες στάσεις του σώματος.
  • Φοράτε κατάλληλα ρούχα. Μην φοράτε φαρδιά ρούχα ή κοσμήματα. Κρατάτε τα μαλλιά, τα ρούχα και τα γάντια μακριά από περιστρεφόμενα εξαρτήματα. Τα φαρδιά ρούχα, τα κοσμήματα ή τα μακριά μαλλιά μπορεί να παγιδευτούν από περιστρεφόμενα εξαρτήματα.
  • Εάν με πλήρη αριθμό στροφών αφήσετε τη μανέτα γκαζιού, προκαλείται λόγω της επιβράδυνσης μια μικρή ροπή πρόνευσης του εργαλείου με κατεύθυνση προς τα εμπρός. Να είστε προετοιμασμένοι και συγκρατήστε γερά το εργαλείο με τα δύο χέρια από τις προβλεπόμενες χειρολαβές.
  • Εάν έχει πέσει κάτω το προϊόν ή ο δίσκος κοπής, ελέγξτε το προϊόν και τον δίσκο κοπής για ζημιές. Αντικαταστήστε ενδεχομένως τον δίσκο κοπής.
  • Απενεργοποιήστε το προϊόν, πριν ρυθμίσετε τον προφυλακτήρα ή αντικαταστήσετε τον δίσκο κοπής.
  • Φοράτε προστατευτικά γάντια ακόμη και κατά την αντικατάσταση εξαρτημάτων. Η επαφή με τον δίσκο κοπής μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό από κοπή και εγκαύματα.
  • Χρησιμοποιείτε προστατευτικά γυαλιά. Τα θραύσματα του υλικού μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στο σώμα και στα μάτια.
  • Εργάζεστε κατά προτίμηση με τη μέθοδο της υγρής κοπής, ώστε να μειώνεται η δημιουργία σκόνης κατά την κοπή ορυκτών υλικών και ασφάλτου.
  • Αποφύγετε την επαφή του δέρματος με τη λάσπη που σχηματίζεται με τη μέθοδο υγρής κοπής.
  • Σκόνες υλικών όπως σοβάδες με περιεκτικότητα σε μόλυβδο, ορισμένων ειδών ξύλων, ορυκτών και μετάλλων μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Η επαφή ή η εισπνοή της σκόνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και/ή παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος του χρήστη ή ατόμων που βρίσκονται κοντά. Προτείνουμε να εργάζεστε κατά προτίμηση με τη μέθοδο της υγρής κοπής, ώστε να μειώνεται η δημιουργία σκόνης κατά την κοπή. Φροντίστε για καλό αερισμό του χώρου εργασίας. Προτείνεται η χρήση μάσκας προστασίας της αναπνοής κατηγορίας φίλτρου P2. Προσέξτε τις διατάξεις που ισχύουν στη χώρα σας για τα υλικά που πρόκειται να επεξεργαστείτε.
  • Δεν επιτρέπεται η κοπή σε υλικό με αμίαντο.
  • Κάνετε διαλείμματα από την εργασία καθώς και ασκήσεις χαλάρωσης δακτύλων για την καλύτερη αιμάτωση των δακτύλων σας. Σε παρατεταμένη εργασία ενδέχεται να προκληθούν από κραδασμούς προβλήματα σε αιμοφόρα αγγεία ή στο νευρικό σύστημα στα δάχτυλα, στα χέρια ή στις αρθρώσεις των χεριών.
  • Πριν από την έναρξη της εργασίας ενημερωθείτε από τον υπεύθυνο μηχανικό για τη στατική μελέτη, τον αρχιτέκτονα ή την αρμόδια πολεοδομία. Οι ρωγμές στη φέρουσα τοιχοποιία ή σε άλλες δομικές κατασκευές μπορεί να επηρεάσουν τη στατικότητα, ιδίως κατά το κόψιμο οπλισμού ή φέροντων στοιχείων.
  • Στις εργασίες διαμπερούς διάτρησης απομονώστε την περιοχή που βρίσκεται πίσω από το σημείο που εργάζεστε. Μπορεί να πέσουν κομμάτια και να τραυματίσουν άλλα άτομα.
  • Μην αφήνετε το προϊόν να λειτουργεί χωρίς επίβλεψη. Απενεργοποιήστε τον κινητήρα και περιμένετε, μέχρι να σταματήσει τελείως ο δίσκος κοπής, πριν αποθέσετε το προϊόν στο έδαφος ή πριν το μεταφέρετε.
  • Όταν χρησιμοποιείτε το προϊόν χωρίς εξωτερική αντλία νερού, πρέπει να είναι οπωσδήποτε τοποθετημένο το κάλυμμα της αντλίας.
  • Απενεργοποιήστε το προϊόν μετά τη χρήση.
  • Φροντίζετε σχολαστικά το προϊόν. Ελέγχετε εάν έχουν σπάσει κάποια εξαρτήματα ή έχουν υποστεί ζημιά τέτοια, ώστε να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία του προϊόντος. Αναθέτετε την επισκευή των εξαρτημάτων που έχουν υποστεί ζημιά, πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια αξεσουάρ και εξαρτήματα της Hilti , για την αποφυγή κινδύνων τραυματισμού.
  • Αναθέτετε την επισκευή του προϊόντος σας μόνο σε κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό με χρήση μόνο γνήσιων ανταλλακτικών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι θα διατηρηθεί η ασφάλεια του προϊόντος.
  • Προσέξτε τις εθνικές απαιτήσεις προστασίας κατά την εργασία.

Ηλεκτρική ασφάλεια

  • Ελέγξτε την περιοχή εργασίας πριν από την έναρξη της εργασίας για καλυμμένα ηλεκτρικά καλώδια, σωλήνες αερίου και ύδρευσης. Από εξωτερικά μεταλλικά μέρη στο εργαλείο μπορεί να προκληθεί ηλεκτροπληξία, εάν π.χ. κατά λάθος προκαλέσετε ζημιά σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο.

Ασφάλεια στον χώρο εργασίας

  • Φροντίστε για καλό φωτισμό της περιοχής εργασίας.
  • Μην εργάζεστε σε κλειστούς χώρους. Το μονοξείδιο του άνθρακα, οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες και το βενζόλιο στα καυσαέρια μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία.
  • Διατηρήστε τακτοποιημένη την περιοχή εργασίας σας. Απομακρύνετε από τον περιβάλλοντα χώρο εργασίας αντικείμενα από τα οποία θα μπορούσατε να τραυματιστείτε. Η αταξία στην περιοχή εργασίας μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.
  • Οι καυτοί σπινθήρες, που δημιουργούνται στα καυσαέρια ή κατά τη διαδικασία κοπής, ενδέχεται να προκαλέσουν φωτιές και/ή εκρήξεις. Βεβαιωθείτε ότι οι σπινθήρες δεν θα αναφλέξουν εύφλεκτα (βενζίνη, ξερά χόρτα κτλ.) ή εκρήξιμα υλικά (αέριο κτλ.).
  • Βεβαιωθείτε πριν από την τοποθέτηση της αντλίας νερού, ότι δεν θα υπάρξει υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης πίεσης δικτύου ύδρευσης των 6 bar.

Υγρά (βενζίνη και λάδι) και αναθυμιάσεις

  • Πριν από τον ανεφοδιασμό, αφήστε το προϊόν να κρυώσει.
  • Ποτέ μην καπνίζετε κατά τον ανεφοδιασμό.
  • Μην ανεφοδιάζετε το προϊόν στην περιοχή του χώρου εργασίας. Βεβαιωθείτε κατά τον ανεφοδιασμό ότι δεν θα χυθεί καύσιμο. Χρησιμοποιήστε κατάλληλο χωνί.
  • Αποφύγετε την εισπνοή αναθυμιάσεων βενζίνης και καυσαερίων. Φροντίστε για επαρκή αερισμό.
  • Μην χρησιμοποιείτε τη βενζίνη ή άλλα εύφλεκτα υγρά για εργασίες καθαρισμού.

Εργασίες κοπής με δίσκους κοπής

  • Χρησιμοποιείτε μόνο δίσκους κοπής, ο επιτρεπόμενος αριθμός στροφών των οποίων είναι τουλάχιστον τόσο υψηλός, όσο ο μέγιστος αριθμός στροφών του άξονα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η εξωτερική διάμετρος και το πάχος του δίσκου κοπής συμφωνούν με τα στοιχεία διαστάσεων του προϊόντος σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ δίσκους κοπής που έχουν υποστεί ζημιά, μη κυκλικούς δίσκους ή δίσκους που δονούνται.
  • Μην χρησιμοποιείτε αδαμαντοφόρους δίσκους κοπής που έχουν υποστεί ζημιές (ρωγμές στο σώμα του δίσκου, σπασμένα ή στομωμένα τμήματα, οπή υποδοχής με ζημιά, λυγισμένο ή παραμορφωμένο σώμα δίσκου, έντονη χρωματική αλλοίωση από υπερθέρμανση, σώμα δίσκου φθαρμένο κάτω από τα αδαμαντοφόρα τμήματα, αδαμαντοφόρα τμήματα χωρίς πλευρική προεξοχή κτλ.).
  • Μην χρησιμοποιείτε εξάρτημα κοπής με οδόντωση.
  • Βεβαιώνεστε κατά την τοποθέτηση του δίσκου κοπής πάντα, ότι η καθορισμένη φορά περιστροφής του δίσκου κοπής συμφωνεί με τη φορά περιστροφής του άξονα.
  • Οι δίσκοι κοπής και οι πατούρες ή τα άλλα αξεσουάρ πρέπει να ταιριάζουν επακριβώς στον άξονα του προϊόντος σας. Οι δίσκοι κοπής, που δεν ταιριάζουν ακριβώς στον άξονα του προϊόντος, περιστρέφονται ανομοιόμορφα, δονούνται πολύ έντονα και μπορεί να προκαλέσουν απώλεια του ελέγχου.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα μια άθικτη πατούρα σύσφιξης με τη σωστή διάμετρο κατάλληλη για τον δίσκο κοπής που χρησιμοποιείτε. Η κατάλληλη πατούρα σύσφιξης υποστηρίζει τον δίσκο κοπής και μειώνει έτσι την πιθανότητα να σπάσει ο δίσκος κοπής.
  • Καθοδηγήστε το προϊόν ομοιόμορφα και χωρίς να ασκείτε πίεση στο πλάι του δίσκου κοπής. Εφαρμόζετε τον δίσκο κοπής πάντα υπό ορθή γωνία πάνω στο προς επεξεργασία αντικείμενο. Μην αλλάζετε κατά την κοπή την κατεύθυνση κοπής ούτε ασκώντας πλευρική πίεση ούτε λυγίζοντας το δίσκο κοπής.
  • Για την αντικατάσταση του δίσκου κοπής χρησιμοποιήστε προστατευτικά γάντια, δεδομένου ότι ο δίσκος κοπής καίει από τη χρήση.
  • Οι δίσκοι κοπής αφαίρεσης υλικού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται με τη μέθοδο της υγρής κοπής, πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός της ημέρας, διότι η παρατεταμένη επίδραση του νερού και της υγρασίας επηρεάζουν αρνητικά την αντοχή του δίσκου κοπής.
  • Προσέξτε την ημερομηνία λήξης στους δίσκους κοπής συνθετικής ρητίνης και μην χρησιμοποιείτε δίσκους κοπής μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας.

Μεταφορά και αποθήκευση

  • Θέστε εκτός λειτουργίας το προϊόν για να το μεταφέρετε.
  • Μετά τη χρήση, απομακρύνετε τον δίσκο κοπής από το προϊόν. Κατά τη μεταφορά με τον δίσκο τοποθετημένο, μπορεί να υποστεί ζημιά ο δίσκος κοπής.
  • Χειρίζεστε με προσοχή τους δίσκους κοπής και φυλάξτε τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Αποθηκεύετε και μεταφέρετε το προϊόν πάντα όρθιο και όχι ξαπλωμένο στο πλάι.
  • Το προϊόν δεν επιτρέπεται να μεταφέρεται με γερανό.
  • Φυλάξτε με ασφαλή τρόπο τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιείτε. Τα προϊόντα που δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να φυλάσσονται σε στεγνό, υπερυψωμένο ή κλειδωμένο χώρο, εκτός της εμβέλειας παιδιών.
  • Βεβαιωθείτε κατά την απόθεση του προϊόντος για την καλή ευστάθεια του προϊόντος.
  • Μετά τη χρήση, αφήστε πρώτα το προϊόν να κρυώσει, πριν το συσκευάσετε ή το καλύψετε.
  • Αποθηκεύετε βενζίνη και λάδι σε χώρο με καλό αερισμό σε προβλεπόμενα δοχεία καυσίμου.

Περιγραφή

Συνοπτική παρουσίαση προϊόντος

Βενζινοκίνητος κόφτης

Image alternative
  1. Προφυλακτήρας
  2. Τροφοδοσία νερού
  3. Σύνδεση νερού
  4. Μπροστινή χειρολαβή
  5. Μοχλός γκαζιού
  6. Πίσω χειρολαβή
  7. Κορδόνι εκκίνησης
  8. Τάπα ρεζερβουάρ καυσίμου
  9. Αντλία εκκίνησης
  10. Δείκτης ρεζερβουάρ
  11. Μοχλός τσοκ (DSH 600)
  12. Πάτημα
  13. Εξαγωγή εξάτμισης με φίλτρο σπινθήρων
  14. Δίσκος κοπής
  15. Βίδα σύσφιξης
  16. Πατούρα σύσφιξης
  17. Πινακίδα τύπου
  18. Μανέτα γκαζιού ασφαλείας (DSH 600)
  19. Μανέτα γκαζιού με ενσωματωμένο χειρισμό του φρένου (DSH 600-X)
  20. Διακόπτης on/off με ενσωματωμένη ασφάλιση μισής ισχύος
  21. Βάνα νερού
  22. Πίπα μπουζί
  23. Βίδα καθαρισμού για ακροφύσιο νερού
  24. Λαβή για ρύθμιση προφυλακτήρα
  25. Κολάρο νερού με ενσωματωμένο ακροφύσιο νερού
  26. Οπή ασφάλισης για αντικατάσταση δίσκου κοπής
  27. Βραχίονας κοπής
  28. Κάλυμμα αντλίας
  29. Κάλυμμα φίλτρου αέρα

Κατάλληλη χρήση

Το προϊόν που περιγράφεται είναι ένας μηχανοκίνητος κόφτης για στεγνή ή υγρή κοπή ασφάλτου καθώς και ορυκτών ή μεταλλικών δομικών υλικών με αδαμαντοφόρους δίσκους κοπής ή δίσκους κοπής αφαίρεσης υλικού.

Ο κόφτης δεν είναι κατάλληλος για χρήση σε περιβάλλον επικίνδυνο για φωτιά ή εκρήξεις.

Πιθανή λανθασμένη χρήση

  • Ο βενζινοκίνητος κόφτης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για λείανση.

Υποδείξεις χρήσης

  • Εργάζεστε κατά προτίμηση με τη μέθοδο της υγρής κοπής, ώστε να μειώνεται η δημιουργία σκόνης κατά την κοπή. Με την αντλία νερού αυτοαναρρόφησης (αξεσουάρ) μπορείτε να εργάζεστε ανεξάρτητα από το δίκτυο ύδρευσης, αναρροφώντας π.χ. νερό κατευθείαν από κάποιο δοχείο.
  • Μην κόβετε το προς επεξεργασία αντικείμενο σε ένα στάδιο εργασίας, αλλά προχωρήστε σταδιακά στο επιθυμητό βάθος κοπής μετακινώντας τον κόφτη πολλές φορές πέρα-δώθε.
  • Στη στεγνή κοπή, σηκώνετε τον δίσκο κοπής με το προϊόν σε λειτουργία κάθε 30 έως 60 δευτερόλεπτα για περίπου 10 δευτερόλεπτα από το σημείο κοπής, για πρόληψη ζημιών στον αδαμαντοφόρο δίσκο κοπής.
  • Ακονίζετε τους στομωμένους αδαμαντοφόρους δίσκους κοπής (δεν προεξέχουν διαμάντια από το υλικό) κόβοντας σε πολύ λειαντικά υλικά όπως αμμόλιθο ή παρόμοια.

Προδιαγραφές δίσκων κοπής

Για το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείτε αδαμαντοφόρους δίσκους κοπής κατά EN 13236. Για το προϊόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δίσκους κοπής με συνθετική ρητίνη ενισχυμένους με ίνες κατά EN 12413 (ίσιοι, όχι κεκαμμένοι, τύπου 41), για την επεξεργασία μεταλλικών δομικών υλικών.
Πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τις οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης των κατασκευαστών των δίσκων κοπής.

Έκταση παράδοσης

Βενζινοκίνητος κόφτης, σετ εργαλείων DSH 600/DSH 600-X, σετ αναλώσιμων DSH 600/DSH 600-X, οδηγίες χρήσης.
Περισσότερα, εγκεκριμένα για το προϊόν σας συστήματα θα βρείτε στο Hilti Center ή online στη διεύθυνση: www.hilti.com

Φρένο δίσκου

DSH 600-X
Το προϊόν είναι εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο φρένο δίσκου, για αύξηση της ασφάλειας του χειριστή.
Ο δίσκος ακινητοποιείται το αργότερο εντός 10 δευτερολέπτων από τη στιγμή που θα αφήσετε τη μανέτα γκαζιού.
Εάν με πλήρη αριθμό στροφών αφήσετε τη μανέτα γκαζιού, προκαλείται λόγω της επιβράδυνσης μια μικρή ροπή πρόνευσης του εργαλείου με κατεύθυνση προς τα εμπρός. Συγκρατείτε επομένως το εργαλείο με τα δύο χέρια από τις προβλεπόμενες χειρολαβές.

Αναλώσιμα υλικά και αναλώσιμα εξαρτήματα

  • Φίλτρο αέρα
  • Ντίζα (5 τεμάχια)
  • Μίζα
  • Φίλτρο βενζίνης
  • Μπουζί
  • Σετ εργαλείων
  • Σετ κυλίνδρων
  • Βίδα στερέωσης κομπλέ
  • Πατούρα για λειαντικό δίσκο κοπής (με ενσωματωμένο δαχτυλίδι κεντραρίσματος 20 mm/1")
  • Πατούρα για αδαμαντοφόρο δίσκο κοπής (με ενσωματωμένο δαχτυλίδι κεντραρίσματος 20 mm/1")

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Βενζινοκίνητος κόφτης


DSH 600
DSH 600-X
Κυβισμός
63,3 cm³
63,3 cm³
Βάρος με φλάντζα διαμαντόδισκου, χωρίς δίσκο κοπής, με άδειο ρεζερβουάρ
9,75 kg
9,85 kg
Ονομαστική ισχύς στις 8.500/min κατά ISO 7293
3,2 kW
3,2 kW
Μέγιστος αριθμός στροφών άξονα
5.500/min
5.500/min
Μέγιστος αριθμός στροφών του δίσκου κοπής
5.500/min
5.500/min
Μέγιστο βάθος κοπής
120 mm
120 mm
Καρμπιρατέρ
Walbro, Μοντέλο: WT-1207
Walbro, Μοντέλο: WT-1203

Λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά

Τύπος κατασκευής κινητήρα
Δίχρονος κινητήρας/ μονοκύλινδρος / αερόψυκτος
Μέγιστος αριθμός στροφών κινητήρα
9350 ± 200/min
Αριθμός στροφών χωρίς φορτίο
2900 ± 200/min
Ανάφλεξη (τύπος)
Ηλεκτρονική
Διάκενο ηλεκτροδίων
0,5 mm
Μπουζί
NGK, τύπος: CMR7A-5
Ροπή σύσφιξης για στερέωση του μπουζί
12 Nm
Μείγμα καυσίμου
Λάδι API-TC 2% (1:50)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ
0,87 ℓ
Οπή υποδοχής δίσκου κοπής/ διάμετρος εξαρτήματος κεντραρίσματος στο χιτώνιο κεντραρίσματος
20 mm
Οπή υποδοχής δίσκου κοπής/ διάμετρος εξαρτήματος κεντραρίσματος στο χιτώνιο κεντραρίσματος
25,4 mm
Image alternative Ελάχιστη εξωτερική διάμετρος πατούρας για αδαμαντοφόρους δίσκους κοπής (μόνο για δίσκους με χαλύβδινο πυρήνα, Οι πατούρες επισημαίνονται με "FOR DIAMOND ABRASIVE STEEL CORE WHEELS ONLY".)
60 mm
Image alternative Ελάχιστη εξωτερική διάμετρος πατούρας για λειαντικούς δίσκους κοπής (πολυστρωματικοί δίσκοι)
78 mm
Μέγιστη εξωτερική διάμετρος δίσκου
300 mm
Μέγιστη εξωτερική διάμετρος δίσκου
12 in
Μέγιστο ονομαστικό πάχος δίσκου (μόνο για δίσκους με χαλύβδινο πυρήνα)
4,5 mm
Μέγιστο ονομαστικό πάχος δίσκου (πολυστρωματικοί δίσκοι)
4,0 mm
Ροπή σύσφιξης για στερέωση του δίσκου κοπής
25 Nm

Πληροφορίες θορύβου και τιμές κραδασμών υπολογισμένες κατά ISO 19432

Οι αναφερόμενες στις παρούσες οδηγίες τιμές ηχητικής πίεσης και κραδασμών έχουν μετρηθεί σύμφωνα με μια τυποποιημένη μέθοδο μέτρησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύγκριση μεταξύ βενζινοκίνητων κοφτών. Είναι επίσης κατάλληλες για πρόχειρη εκτίμηση των εκθέσεων.
Τα αναφερόμενα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τις κύριες εφαρμογές του εργαλείου. Εάν ωστόσο το εργαλείο χρησιμοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές, με διαφορετικά εξαρτήματα ή με ελλιπή συντήρηση, ενδέχεται να διαφέρουν τα στοιχεία. Το γεγονός αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
Για μια ακριβής εκτίμηση της έκθεσης θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι χρόνοι, στους οποίους είναι απενεργοποιημένο το εργαλείο ή λειτουργεί μεν, αλλά δεν χρησιμοποιείται πραγματικά. Το γεγονός αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
Καθορίστε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του χρήστη από την επίδραση του θορύβου και/ή των κραδασμών, όπως για παράδειγμα: Συντήρηση εργαλείου και εξαρτημάτων, διατήρηση χεριών σε κανονική θερμοκρασία, οργάνωση των σταδίων εργασίας.
Τιμές εκπομπής θορύβου

DSH 600
DSH 600-X
Στάθμη θορύβου (Lpa,eq)
102 dB(A)
102 dB(A)
Ανακρίβεια
3,0 dB(A)
3,0 dB(A)
Μετρημένο επίπεδο στάθμης ήχου (Lwa)
113 dB(A)
113 dB(A)
Ανακρίβεια
2,2 dB(A)
2,2 dB(A)
Εγγυημένο επίπεδο στάθμης ήχου (Lwa)
115 dB(A)
115 dB(A)
Συνολικές τιμές κραδασμώνΤο επίπεδο ηχητικής πίεσης καθώς και οι τιμές κραδασμών υπολογίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη το 1/7 του ρελαντί και τα 6/7 πλήρους ισχύος.

DSH 600
DSH 600-X
Τιμή κραδασμών στη χειρολαβή εμπρός (ahv,eq)
≤ 2,5 m/s²
≤ 2,5 m/s²
Ανακρίβεια
1,3 m/s²
1,3 m/s²
Τιμή κραδασμών στη χειρολαβή πίσω (ahv,eq)
≤ 2,5 m/s²
≤ 2,5 m/s²
Ανακρίβεια
1,3 m/s²
1,3 m/s²

Θέση σε λειτουργία

Καύσιμο

Ο δίχρονος κινητήρας λειτουργεί με ένα μίγμα καυσίμου από βενζίνη και λάδι. Η ποιότητα του μίγματος καυσίμου επιδρά αποφασιστικά στη λειτουργία και στη διάρκεια ζωής του κινητήρα.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Κίνδυνος πυρκαγιάς και έκρηξης. Οι αναθυμιάσεις βενζίνης είναι πολύ εύφλεκτες.
  • Ποτέ μην καπνίζετε κατά τον ανεφοδιασμό.
  • Μην ανεφοδιάζετε το προϊόν στην περιοχή του χώρου εργασίας (τουλάχιστον 3 μέτρα απόσταση από τον χώρο εργασίας).
  • Μην ανεφοδιάζετε το προϊόν με τον κινητήρα σε λειτουργία. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει ο κινητήρας.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι αναθυμιάσεις βενζίνης δεν μπορούν να αναφλεγούν από γυμνές φλόγες ή σπινθήρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν θα χυθεί καύσιμο. Εάν συμβεί, καθαρίστε αμέσως τα σχετικά σημεία.
  • Ελέγξτε το ρεζερβουάρ καυσίμου ως προς τη στεγανότητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Ενδέχεται να προκληθούν κίνδυνοι για την υγεία από την εισπνοή αναθυμιάσεων βενζίνης και την επαφή με βενζίνη.
  • Αποφύγετε την απευθείας επαφή του δέρματος με βενζίνη. Φοράτε προστατευτικά γάντια.
  • Αλλάξτε υποχρεωτικά τα ρούχα, εάν τα ρούχα σας έχουν λερωθεί με καύσιμο.
  • Φροντίστε για καλό αερισμό του χώρου εργασίας, για να αποφύγετε να εισπνεύσετε αναθυμιάσεις βενζίνης.
  • Χρησιμοποιείτε ένα προβλεπόμενο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Χρήση λαδιού δίχρονων κινητήρων

  • Χρησιμοποιείτε ποιοτικό λάδι δίχρονων κινητήρων για αερόψυκτους κινητήρες, το οποίο ικανοποιεί τουλάχιστον την προδιαγραφή API-TC.

Βενζίνη

  • Χρησιμοποιείτε απλή βενζίνη ή σούπερ με αριθμό οκτανίων τουλάχιστον 89 ROZ.
    Η περιεκτικότητα του χρησιμοποιούμενου καυσίμου σε οινόπνευμα (για παράδειγμα αιθανόλη, μεθανόλη και άλλα) δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 10%, διότι διαφορετικά επηρεάζεται σημαντικά η αναμενόμενη αντοχή του κινητήρα στον χρόνο.

Ανάμιξη καυσίμου

Εάν χρησιμοποιήστε καύσιμο με λανθασμένη αναλογία ανάμιξης ή ακατάλληλο λάδι, προκαλείται ζημιά στον κινητήρα.
Χρησιμοποιείτε μια αναλογία ανάμιξης 1:50. Αντιστοιχεί σε 1 μέρος ποιοτικού λαδιού για δίχρονους κινητήρες με προδιαγραφές API-TC και 50 μέρη βενζίνης (π.χ. 100 ml λάδι και 5 λίτρα βενζίνη σε μια πλήρωση μπιτονιού).
  1. Ρίξτε πρώτα την απαραίτητη ποσότητα λαδιού δίχρονων κινητήρων στο ρεζερβουάρ καυσίμου.
  2. Ρίξτε στη συνέχεια τη βενζίνη στο ρεζερβουάρ καυσίμου.
  3. Κλείστε το ρεζερβουάρ καυσίμου.
  4. Αναμίξτε το καύσιμο κουνώντας το ρεζερβουάρ καυσίμου.
    Εάν δεν είναι γνωστή η ποιότητα του λαδιού για δίχρονους κινητήρες ή της βενζίνης, αυξήστε την αναλογία ανάμιξης σε 1:25.

Πλήρωση ή ανεφοδιασμός καύσιμου

  1. Αναμίξτε το καύσιμο (μίγμα λαδιού δίχρονου κινητήρα/βενζίνης) κουνώντας το ρεζερβουάρ καυσίμου.
  2. Φέρτε το προϊόν σε μια ευσταθή, όρθια θέση.
  3. Ανοίξτε το ρεζερβουάρ καυσίμου, περιστρέφοντας το καπάκι αριστερόστροφα και αφαιρώντας το.
  4. Ρίξτε μέσα αργά καύσιμο με ένα χωνί.
  5. Κλείστε το ρεζερβουάρ καυσίμου, τοποθετώντας το καπάκι και περιστρέφοντάς το δεξιόστροφα.
  6. Κλείστε το ρεζερβουάρ καυσίμου.

Εργασίες τοποθέτησης και ρύθμισης

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Εάν ακουμπήσετε τον περιστρεφόμενο δίσκο κοπής, ενδέχεται να προκληθούν τραυματισμοί. Από καυτά μέρη της μηχανής ή τον καυτό δίσκο κοπής μπορεί να προκληθούν εγκαύματα.
  • Βεβαιωθείτε πριν από εργασίες τοποθέτησης ή αλλαγής εξοπλισμού στο προϊόν ότι είναι απενεργοποιημένος ο κινητήρας, έχει σταματήσει τελείως ο δίσκος κοπής και έχει κρυώσει το προϊόν.
  • Φοράτε προστατευτικά γάντια.

Τοποθέτηση δίσκου κοπής

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος τραυματισμού και ζημιάς. Οι ακατάλληλοι δίσκοι κοπής ή τα ακατάλληλα υλικά στερέωσης μπορεί να καταστραφούν κατά τη λειτουργία ή να προκαλέσουν απώλεια του ελέγχου του προϊόντος.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός στροφών του δίσκου κοπής είναι τουλάχιστον τόσο υψηλός, όπως ο μέγιστος αριθμός στροφών που αναφέρεται στο προϊόν. Οι δίσκοι κοπής, οι πατούρες και οι βίδες πρέπει να ταιριάζουν στο προϊόν σας.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο δίσκους κοπής, η οπή υποδοχής των οποίων έχει διάμετρο 20 mm ή 25,4 mm (1").
  • Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο τη μεγάλη πατούρα με διάμετρο 78 mm/3", για να στερεώστε έναν λειαντικό δίσκο κοπής.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος τραυματισμού και ζημιάς. Οι δίσκοι κοπής που έχουν υποστεί ζημιά μπορεί να σπάσουν.
  • Μόλις ο δίσκος κοπής δεχτεί μια κρούση, ελέγξτε για ζημιά και ενδεχομένως αντικαταστήστε τον δίσκο κοπής.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ δίσκους κοπής που έχουν υποστεί ζημιά, μη κυκλικούς δίσκους ή δίσκους που δονούνται.
  • Μην χρησιμοποιείτε δίσκους κοπής από συνθετική ρητίνη ενισχυμένους με ίνες, των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης ή έχουν μουσκέψει ήδη από νερό.
Image alternative
  1. Τοποθετήστε τον πείρο ακινητοποίησης στην οπή στο κάλυμμα του ιμάντα και περιστρέψτε τον δίσκο κοπής, μέχρι να ασφαλίσει ο πείρος ακινητοποίησης.
  2. Ξεβιδώστε τη βίδα στερέωσης με το κλειδί αριστερόστροφα και αφαιρέστε τη βίδα στερέωσης με τη ροδέλα.
  3. Αφαιρέστε τον πείρο ακινητοποίησης.
  4. Αφαιρέστε την πατούρα σύσφιξης και τον δίσκο κοπής.
  5. Ελέγξτε εάν η οπή υποδοχής του δίσκου κοπής που πρόκειται να τοποθετήσετε συμφωνεί με το εξάρτημα κεντραρίσματος του χιτωνίου κεντραρίσματος.
    Το χιτώνιο κεντραρίσματος φέρει στη μία πλευρά ένα εξάρτημα κεντραρίσματος με διάμετρο 20 mm και στην απέναντι πλευρά με διάμετρο 25,4 mm (1").
  6. Καθαρίστε τις επιφάνειες σύσφιξης και κεντραρίσματος στο προϊόν καθώς και στον δίσκο κοπής.
  1. Επιλέξτε μία από τις ακόλουθες εναλλακτικές.
    Image alternative
    • Χρησιμοποιήστε μόνο τη μεγάλη πατούρα για να στερεώσετε με ασφάλεια τον λειαντικό δίσκο κοπής.
    Image alternative
    • Σε αδαμαντοφόρους δίσκους χρησιμοποιήστε τη μικρή πατούρα, για να εκμεταλλευτείτε το πλήρες βάθος κοπής.
  2. Τοποθετήστε τον δίσκο κοπής κεντραρισμένα στον άξονα κίνησης και προσέξτε τη σωστή φορά περιστροφής.
    • Το βέλος φοράς περιστροφής στον δίσκο κοπής συμφωνεί με τη φορά περιστροφής που αναφέρεται στο προϊόν.
  3. Τοποθετήστε την πατούρα σύσφιξης και τη ροδέλα στον άξονα κίνησης και σφίξτε τη βίδα στερέωσης δεξιόστροφα.
  4. Τοποθετήστε τον πείρο ακινητοποίησης στην οπή ακινητοποίησης στο κάλυμμα του ιμάντα και περιστρέψτε τον δίσκο κοπής, μέχρι να ασφαλίσει ο πείρος ακινητοποίησης.
  5. Σφίξτε τη βίδα στερέωσης (ροπή σύσφιξης: 25 Nm).
  6. Αφαιρέστε τον πείρο ακινητοποίησης.
    Μετά την τοποθέτηση ενός καινούργιου δίσκου κοπής, αφήστε το προϊόν σας να λειτουργήσει χωρίς φορτίο περ. 1 λεπτό σε μέγιστο αριθμό στροφών.

Ρύθμιση προφυλακτήρα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Κίνδυνος τραυματισμού. Εκτινασσόμενα σωματίδια ή σπινθήρες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.
  • Ρυθμίστε τον προφυλακτήρα έτσι, ώστε τα αφαιρούμενα σωματιδία και οι σπινθήρες του προς επεξεργασία αντικειμένου να κατευθύνονται μακριά από τον χρήστη και το προϊόν.
  • Κρατήστε τον προφυλακτήρα από την προβλεπόμενη λαβή και περιστρέψτε τον προφυλακτήρα στην επιθυμητή θέση.

Τοποθέτηση αντλίας νερού (αξεσουάρ)

Image alternative
  1. Ξεβιδώστε τις βίδες στερέωσης του καλύμματος της αντλίας, αφαιρέστε και φυλάξτε σε ασφαλές σημείο το κάλυμμα της αντλίας.
    Όταν το προϊόν χρησιμοποιείται χωρίς αντλία νερού, πρέπει να είναι τοποθετημένο το κάλυμμα της αντλίας.
  2. Εφαρμόστε την αντλία νερού και ευθυγραμμίστε, περιστρέφοντας ελαφρώς τον δίσκο κοπής, τις οδοντώσεις της αντλίας νερού και της καμπάνας του συμπλέκτη, μέχρι να εμπλακούν μεταξύ τους οι οδοντώσεις.
    • Η θέση είναι κωδικοποιημένη, δεν είναι δυνατή μια λανθασμένη τοποθέτηση.
  3. Τοποθετήστε τις τρεις βίδες στερέωσης και σφίξτε τις (ροπή σύσφιξης: 8 Nm).
  4. Συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα της αντλίας στη σύνδεση του κόφτη.
  5. Αφαιρέστε τον προφυλακτήρα σκόνης από το άκρο του εύκαμπτου σωλήνα για τη σύνδεση νερού.
  6. Συνδέστε την αντλία νερού στον αγωγό νερού ή αναρτήστε τον εύκαμπτο σωλήνα αναρρόφησης π.χ. σε ένα δοχείο με νερό.
    Η πίεση του νερού στον αγωγό νερού δεν επιτρέπεται να ανέρχεται σε περισσότερα από 6 bar.
    Εάν η αντλία νερού δεν είναι συνδεδεμένη με μια σύνδεση νερού, τοποθετήστε τον προφυλακτήρα σκόνης στο άκρο του εύκαμπτου σωλήνα για τη σύνδεση νερού.

Αφαίρεση αντλίας νερού (αξεσουάρ)

  1. Αποσυνδέστε την παροχή νερού από την αντλία νερού.
  2. Τοποθετήστε τον προφυλακτήρα σκόνης στο άκρο του εύκαμπτου σωλήνα για τη σύνδεση νερού.
  3. Αποσυνδέστε τη σύνδεση μεταξύ αντλίας και προϊόντος.
  4. Ξεβιδώστε τις τρεις βίδες στερέωσης από την αντλία και αφαιρέστε την αντλία.
  5. Τοποθετήστε το κάλυμμα της αντλίας στο προϊόν, τοποθετήστε τις τρεις βίδες στερέωσης και σφίξτε τις (ροπή σύσφιξης: 4 Nm).

Τοποθέτηση σετ ροδάκια (αξεσουάρ)

Image alternative
  1. Ξεβιδώστε τις δύο κάτω βίδες στερέωσης από την προστατευτική λαμαρίνα.
  2. Στερεώστε το πέλμα βάσης με τις δύο βίδες.
  3. Στερεώστε στις δύο πλευρές του πέλματος βάσης τα ροδάκια και τις ροδέλες με τις βίδες.

Χειρισμός

Εκκίνηση κινητήρα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Κίνδυνος ασφυξίας. Το μονοξείδιο του άνθρακα, οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες και το βενζόλιο στα καυσαέρια μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία.
  • Μην εργάζεστε σε κλειστούς χώρους, τάφρους ή κοιλότητες και φροντίστε ώστε να υπάρχει καλός αερισμός.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος εγκαύματος. Η εξάτμιση καίει υπερβολικά κατά τη λειτουργία του κινητήρα. Ακόμη και μετά το σβήσιμο του κινητήρα καίει ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Φοράτε προστατευτικά γάντια και αποφύγετε την επαφή με την εξάτμιση.
  • Μην αποθέτετε το καυτό προϊόν πάνω σε εύφλεκτα υλικά.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Μια εξάτμιση που έχει υποστεί ζημιά αυξάνει την ένταση του ήχου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και προκαλεί έτσι βλάβες στην ακοή.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ το προϊόν, όταν έχει υποστεί ζημιά και/ή έχετε αλλάξει την εξάτμιση ή λείπει η εξάτμιση.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος τραυματισμού από παγίδευση των δακτύλων ή κίνδυνος εγκαύματος σε τοποθετημένη αντλία νερού. Η επαφή με το περίβλημα της αντλίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
  • Πιάνετε την μπροστινή χειρολαβή μόνο από την επάνω και αριστερή πλευρά.
  1. Εάν υπάρχει ο παρακάτω εξοπλισμός, εκτελέστε επιπρόσθετα αυτή την ενέργεια:
    DSH 600
    Image alternative
    • Πατήστε τη μανέτα γκαζιού και κρατήστε τη πατημένη.
    • Πατήστε τον μοχλό γκαζιού και κρατήστε τον πατημένο.
    • Σύρετε τον διακόπτη on/off στη θέση "Εκκίνηση".
    • Αφήστε τη μανέτα γκαζιού και τον μοχλό γκαζιού.
      • Ενεργοποιείται η θέση μισής ισχύος.
    • Χειριστείτε την αντλία εκκίνησης 2-3 φορές, μέχρι να γεμίσει η κεφαλή της αντλίας τελείως με καύσιμο.
    • Εάν ικανοποιείται η παρακάτω συνθήκη, εκτελέστε επιπρόσθετα αυτή την ενέργεια:
      Συνθήκες : Ο κινητήρας είναι κρύος.
      • Τραβήξτε προς τα επάνω τον μοχλό του τσοκ.
        • Το τσοκ ενεργοποιείται.
    • Ελέγξτε εάν κινείται ελεύθερα ο δίσκος κοπής.
    • Τοποθετήστε το αριστερό πόδι στο πάτημα.
    • Τραβήξτε με το δεξί χέρι αργά το κορδόνι εκκίνησης, μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση.
    • Τραβήξτε δυνατά το κορδόνι εκκίνησης.
    • Αφού ακούσετε την πρώτη ανάφλεξη (μετά από 2 έως 5 τραβήγματα), σπρώξτε τον μοχλό του τσοκ προς τα κάτω στην αρχική θέση.
    • Τραβήξτε δυνατά το κορδόνι εκκίνησης, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να πάρει εμπρός ο κινητήρας.
      Σε περίπτωση υπερβολικά πολλών προσπαθειών εκκίνησης με ενεργοποιημένο τσοκ μπουκώνει ο κινητήρας.
    • Μόλις λειτουργήσει ο κινητήρας, πρέπει να πατήσετε σύντομα τον μοχλό γκαζιού.
      • Η ασφάλιση μισής ισχύος απενεργοποιείται και ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί.
  2. Εάν υπάρχει ο παρακάτω εξοπλισμός, εκτελέστε επιπρόσθετα αυτή την ενέργεια:
    DSH 600-X
    Image alternative
    • Πατήστε τη μανέτα γκαζιού και κρατήστε τη πατημένη.
    • Πατήστε τον μοχλό γκαζιού και κρατήστε τον πατημένο.
    • Σύρετε τον διακόπτη on/off στη θέση "Εκκίνηση".
    • Αφήστε τη μανέτα γκαζιού και τον μοχλό γκαζιού.
      • Ενεργοποιείται η θέση μισής ισχύος.
    • Χειριστείτε μόνο σε περίπτωση κρύας εκκίνησης την αντλία εκκίνησης 2-3 φορές, μέχρι να γεμίσει η κεφαλή της αντλίας τελείως με καύσιμο.
    • Ελέγξτε εάν κινείται ελεύθερα ο δίσκος κοπής.
    • Τοποθετήστε το αριστερό πόδι στο πάτημα.
    • Τραβήξτε με το δεξί χέρι αργά το κορδόνι εκκίνησης, μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση.
    • Τραβήξτε δυνατά το κορδόνι εκκίνησης.
    • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να πάρει εμπρός ο κινητήρας.
    • Μόλις λειτουργήσει ο κινητήρας, πρέπει να πατήσετε σύντομα τον μοχλό γκαζιού.
      • Η ασφάλιση μισής ισχύος απενεργοποιείται και ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί.

Έλεγχοι μετά την εκκίνηση του κινητήρα

  1. Ελέγξτε εάν ο δίσκος κοπής είναι σταματημένος στο ρελαντί και εάν μετά από σύντομο πλήρες γκάζι ο δίσκος κοπής ακινητοποιείται ξανά τελείως στο ρελαντί.
    • Εάν ο δίσκος κοπής περιστρέφεται στο ρελαντί, μειώστε τον αριθμό στροφών ρελαντί. Εάν δεν είναι δυνατό, φέρτε το προϊόν στο σέρβις της Hilti .
  2. Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του διακόπτη on/off. Σύρετε τον διακόπτη on/off στη θέση "Διακοπή".
  3. Εάν υπάρχει ο παρακάτω εξοπλισμός, εκτελέστε επιπρόσθετα αυτή την ενέργεια:
    DSH 600
    • Εάν ο κινητήρας δεν σβήνει, σπρώξτε τον μοχλό του τσοκ προς τα επάνω. Εάν δεν έχει αποτέλεσμα, αποσυνδέστε την πίπα του μπουζί και φέρτε το προϊόν στο σέρβις της Hilti .
  4. Εάν υπάρχει ο παρακάτω εξοπλισμός, εκτελέστε επιπρόσθετα αυτή την ενέργεια:
    DSH 600-X
    • Εάν ο κινητήρας δεν σβήνει, πιέστε την κεφαλή της αντλίας (αντλία εκκίνησης). Εάν δεν έχει αποτέλεσμα, αποσυνδέστε την πίπα του μπουζί και φέρτε το προϊόν στο σέρβις της Hilti .

Απενεργοποίηση κινητήρα

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Ένας δίσκος κοπής που περιστρέφεται μπορεί να σπάσει και/ή να εκσφενδονίσει ανεξέλεγκτα υλικό.
  • Αφήστε τον δίσκο κοπής να ακινητοποιηθεί, πριν αποθέσετε τον κόφτη.
  1. Αφήστε ελεύθερο τον μοχλό γκαζιού.
  2. Σύρετε τον διακόπτη on/off στη θέση "Διακοπή".
    • Ο κινητήρας σταματάει.

Τεχνική κοπής

Image alternative ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!
Για να μπορείτε να εργάζεστε με ιδανικό τρόπο με αυτό το προϊόν, προσέξτε τις ακόλουθες υποδείξεις ασφαλείας:
  • Συγκρατείτε το προϊόν πάντα και με τα δύο χέρια από τις προβλεπόμενες χειρολαβές. Διατηρείτε τις χειρολαβές στεγνές, καθαρές και απαλλαγμένες από λιπαρές ουσίες και γράσα.
  • Ελέγξτε πριν από την έναρξη της εργασίας και αμέσως μετά από ακούσια πρόσκρουση σε κάποιο εμπόδιο, εάν είναι άθικτος ο δίσκος κοπής και ο προφυλακτήρας.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή εργασίας και εκεί ιδίως προς την κατεύθυνση κοπής. Κρατάτε τα άλλα άτομα περ. 15 m μακριά από τον χώρο εργασίας σας.
  • Καθοδηγήστε το προϊόν ομοιόμορφα και χωρίς να ασκείτε πίεση στο πλάι του δίσκου κοπής.
  • Αποφύγετε τις επικίνδυνες θέσεις λειτουργίας.
  • Εφαρμόζετε τον δίσκο κοπής πάντα υπό ορθή γωνία πάνω στο προς επεξεργασία αντικείμενο. Μην αλλάζετε κατά την κοπή την κατεύθυνση κοπής ούτε ασκώντας πλευρική πίεση ούτε λυγίζοντας τον δίσκο κοπής.
  • Ασφαλίστε το προς επεξεργασία αντικείμενο. Χρησιμοποιήστε εργαλεία σύσφιξης ή μια μέγγενη, για να ακινητοποιήσετε το αντικείμενο. Έτσι συγκρατείται με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι με το χέρι και, επιπρόσθετα, έχετε ελεύθερα και τα δύο χέρια για τον χειρισμό του προϊόντος.
  • Ακινητοποιήστε τα στρογγυλά αντικείμενα έτσι, ώστε να μην μπορούν να περιστρέφονται.
  • Μην κόβετε πολλά αντικείμενα μαζί, αλλά το ένα μετά το άλλο.
  • Ασφαλίστε το προς επεξεργασία αντικείμενο και το κομμένο τμήμα έτσι, ώστε να μην μπορούν να κινηθούν ανεξέλεγκτα.
  • Κόβετε το προς επεξεργασία αντικείμενο πάντα σε θέση πλήρης ισχύος.
Αποφύγετε το μπλοκάρισμα του δίσκου κοπής
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος για μώλωπες ή τραυματισμούς. Από μάγκωμα του δίσκου κοπής στη σχισμή κοπής ενδέχεται να προκληθεί ανοδική κίνηση, τράβηγμα προς τα εμπρός ή ανάδραση του κόφτη.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος κοπής δεν θα κολλήσει κατά την κοπή.
Image alternative
    Αιτίες για μπλοκάρισμα του δίσκου κοπής:
  • Το βάθος κοπής είναι πολύ μεγάλο.
  • Η σχισμή κοπής κλείνει (π.χ. κατά το κόψιμο σωλήνων ή πλακών).
  • Ο δίσκος κοπής λυγίζει.
  • Χρησιμοποιείται ακατάλληλος δίσκος κοπής (ο δίσκος κοπής στομώνει).
  • Ο δίσκος κοπής εισέρχεται πολύ γρήγορα σε μια υπάρχουσα σχισμή κοπής.
Ανάλογα με τη θέση εργασίας, το μπλοκάρισμα προκαλεί διαφορετικές επικίνδυνες καταστάσεις.
Image alternative
  • Σε οριζόντιες κοπές (π.χ. στο δάπεδο) μπορεί να παρουσιαστεί τράβηγμα προς τα εμπρός. Ο κόφτης τραβάει απότομα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να μπορεί να φύγει το εργαλείο από τα χέρια του χειριστή.
  • Σε κατακόρυφες κοπές (π.χ. σε τοίχο) μπορεί να παρουσιαστεί ανοδική κίνηση. Ο κόφτης τραβάει απότομα προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να μπορεί να φύγει το εργαλείο από τα χέρια του χειριστή.
  • Εάν ο δίσκος κοπής δεν εισέρχεται στην επιτρεπόμενη περιοχή στο αντικείμενο, μπορεί να προκληθεί ανάδραση.
Έτσι αποφεύγετε επικίνδυνες καταστάσεις από μάγκωμα του δίσκου κοπής:
  • Κόψτε χοντρά αντικείμενα κατά το δυνατό σε περισσότερα στάδια. Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα βάθη κοπής.
  • Στηρίζετε πλάκες ή μεγάλα προς επεξεργασία αντικείμενα έτσι, ώστε να παραμένει ανοιχτό το διάκενο κοπής κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία κοπής.
  • Εφαρμόζετε τον δίσκο κοπής πάντα από επάνω στο προς επεξεργασία αντικείμενο.
  • Ο δίσκος κοπής επιτρέπεται να ακουμπάει το αντικείμενο μόνο σε μια θέση κάτω από το σημείο περιστροφής.
  • Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται, όταν τοποθετείτε τον δίσκο κοπής σε μια υπάρχουσα τομή.
  • Φροντίστε ώστε να μην λυγίζετε τον δίσκο κοπής.

Φροντίδα και συντήρηση

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Η επαφή με τον δίσκο κοπής που περιστρέφεται ή με καυτά μέρη της μηχανής μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και εγκαύματα.
  • Απενεργοποιείτε για όλες τις εργασίες συντήρησης, επισκευής, καθαρισμού και προληπτικής συντήρησης τον κινητήρα και αφήστε το προϊόν να κρυώσει.

Πίνακας συντήρησης

1 - Πριν από την έναρξη της εργασίας | 2 - Κάθε εξάμηνο | 3 - Όταν χρειάζεται

1
2
3
Ελέγξτε την άψογη κατάσταση, την πληρότητα και για διαρροές, επισκευάστε εάν χρειάζεται,.
X


Ελέγξτε για ρύπους, καθαρίστε εάν χρειάζεται.
X


Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία των στοιχείων χειρισμού, επισκευάστε εάν χρειάζεται.
X


Ελέγξτε την απρόσκοπτη κατάσταση του δίσκου κοπής, αντικαταστήστε εάν χρειάζεται.
X


Σφίξτε ξανά τα εξωτερικά προσβάσιμα παξιμάδια και τις βίδες.
X
X
X
Ελέγξτε για ρύπους το φίλτρο καυσίμου, αντικαταστήστε εάν χρειάζεται.

X
X
Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα, εάν το προϊόν δεν παίρνει εμπρός ή έχει μειωθεί αισθητά η ισχύς του κινητήρα.


X
Καθαρίστε ή αντικαταστήστε τα μπουζί, εάν το προϊόν δεν παίρνει εμπρός ή παίρνει απρόθυμα εμπρός.


X
Ρυθμίστε τον αριθμό στροφών του ρελαντί, εάν ο δίσκος κοπής δεν ακινητοποιείται στο ρελαντί.


X
Αναθέστε στο σέρβις της Hilti την επισκευή του προϊόντος, εάν ο ιμάντας πατινάρει σε περίπτωση καταπόνησης του δίσκου κοπής.


X

Καθαρισμός ή αντικατάσταση φίλτρου αέρα

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος ζημιάς. Η εισχώρηση σκόνης καταστρέφει το προϊόν.
  • Μην εργάζεστε σε καμία περίπτωση χωρίς καθόλου φίλτρο αέρα ή με φίλτρο αέρα που έχει υποστεί ζημιά.
  • Κατά την αντικατάσταση του φίλτρου αέρα θα πρέπει το προϊόν να είναι όρθιο και όχι στο πλάι. Φροντίστε ώστε να μην καταλήξει σκόνη στο προστατευτικό που βρίσκεται κάτω από το φίλτρο αέρα.
Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα, εάν έχει μειωθεί αισθητά η ισχύς του κινητήρα ή έχει επιδεινωθεί η συμπεριφορά εκκίνησης.
Image alternative
  1. Ξεβιδώστε τις βίδες στερέωσης από το καπάκι του φίλτρου αέρα και αφαιρέστε το.
  2. Απομακρύνετε σχολαστικά την προσκολλημένη σκόνη (χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα) από το φίλτρο αέρα και τον θάλαμο του φίλτρου.
  3. Ξεβιδώστε τις τέσσερις βίδες στερέωσης από το στήριγμα του φίλτρου και αφαιρέστε το φίλτρο αέρα.
  4. Τοποθετήστε το καινούργιο φίλτρο αέρα και στερεώστε το με το στήριγμα φίλτρου.
  5. Τοποθετήστε το καπάκι του φίλτρου αέρα και σφίξτε τις βίδες στερέωσης.

Αντικατάσταση σπασμένου κορδονιού εκκίνησης

Image alternative
ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος ζημιάς. Ένα πολύ κοντό κορδόνι εκκίνησης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο περίβλημα.
  • Μην συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε σε καμία περίπτωση ένα κομμένο κορδόνι εκκίνησης, αλλά αντικαταστήστε το.
  1. Ξεβιδώστε τις τέσσερις βίδες στερέωσης και αφαιρέστε την ομάδα εξαρτημάτων του συστήματος εκκίνησης.
  2. Ξεβιδώστε τις δύο βίδες στερέωσης από το κάλυμμα και αφαιρέστε το κάλυμμα.
  3. Απομακρύνετε από το καρούλι και από τη μανέτα τα κομμάτια της ντίζας που έχουν απομείνει.
  4. Κάντε έναν γερό κόμπο στο ένα άκρο του κορδονιού εκκίνησης και περάστε το ελεύθερο άκρο της ντίζας από πάνω στο καρούλι της ντίζας.
  5. Περάστε το ελεύθερο άκρο της ντίζας από κάτω μέσα από την οπή στο περίβλημα του συστήματος εκκίνησης καθώς και από κάτω μέσα από τη μανέτα και κάντε στο άκρο της ντίζας επίσης έναν γερό κόμπο.
  6. Τραβήξτε από το περίβλημα το κορδόνι εκκίνησης όπως στην εικόνα και περάστε το μέσα από τη σχισμή στο καρούλι.
  7. Συγκρατήστε το κορδόνι εκκίνησης κοντά στη σχισμή στο καρούλι και περιστρέψτε το καρούλι δεξιόστροφα μέχρι να τερματίσει.
  8. Περιστρέψτε το καρούλι από το σημείο πρόσδεσης κατά τουλάχιστον ½ έως το πολύ 1 ½ στροφές πίσω μέχρι να καλυφθεί η σχισμή του καρουλιού με το σημείο διέλευσης στο περίβλημα του συστήματος εκκίνησης.
  9. Συγκρατήστε το καρούλι και τραβήξτε την ντίζα από το περίβλημα προς την κατεύθυνση της μανέτας.
  10. Διατηρήστε τεντωμένη την ντίζα και αφήστε ελεύθερο το καρούλι, για να μπορεί να τραβηχτεί μόνο του μέσα το κορδόνι εκκίνησης.
  11. Τραβήξτε έξω το κορδόνι εκκίνησης μέχρι να τερματίσει και ελέγξτε, εάν το καρούλι μπορεί να περιστραφεί σε αυτή τη θέση με το χέρι ακόμη τουλάχιστον ½ στροφή δεξιόστροφα. Εάν δεν είναι δυνατό, πρέπει να λασκάρετε το ελατήριο αριστερόστροφα κατά μία περιστροφή.
  12. Τοποθετήστε το κάλυμμα και στερεώστε το με τις δύο βίδες στερέωσης.
  13. Τοποθετήστε την ομάδα εξαρτημάτων του συστήματος εκκίνησης και πιέστε τη προσεκτικά προς τα κάτω. Τραβώντας το κορδόνι εκκίνησης ασφαλίζει ο σύνδεσμος και εφαρμόζει πλήρως η ομάδα εξαρτημάτων του συστήματος εκκίνησης.
  14. Στερεώστε την ομάδα εξαρτημάτων του συστήματος εκκίνησης με τις τέσσερις βίδες στερέωσης.

Αντικατάσταση φίλτρου καυσίμου

Βεβαιωθείτε κατά τον ανεφοδιασμό του προϊόντος ότι δεν θα καταλήξουν ρύποι στο ρεζερβουάρ καυσίμου.
Image alternative
  1. Ανοίξτε το ρεζερβουάρ καυσίμου.
  2. Τραβήξτε το φίλτρο καυσίμου από το ρεζερβουάρ καυσίμου.
  3. Ελέγξτε το φίλτρο καυσίμου.
    • Εάν το φίλτρο καυσίμου είναι πολύ λερωμένο, αντικαταστήστε το.
  4. Σπρώξτε τον σφιγκτήρα πίσω στον εύκαμπτο σωλήνα και αφαιρέστε το λερωμένο φίλτρο καυσίμου.
  5. Τοποθετήστε ένα καινούργιο φίλτρο καυσίμου και στερεώστε το με τον σφιγκτήρα στον εύκαμπτο σωλήνα.
  6. Εισάγετε το φίλτρο καυσίμου ξανά στο ρεζερβουάρ καυσίμου.
  7. Κλείστε το ρεζερβουάρ καυσίμου.

Καθαρισμός μπουζί, ρύθμιση διάκενου ηλεκτροδίων ή αντικατάσταση μπουζί

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Αμέσως μετά τη λειτουργία του προϊόντος ενδέχεται να έχουν αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες το μπουζί και μέρη του κινητήρα.
  • Φοράτε προστατευτικά γάντια και αφήστε το προϊόν να κρυώσει.
Image alternative
  1. Τραβήξτε την πίπα του μπουζί με μια μικρή περιστροφική κίνηση.
  2. Ξεβιδώστε με το μπουζόκλειδο το μπουζί από τον κύλινδρο.
  3. Καθαρίστε εάν χρειάζεται το ηλεκτρόδιο με μια μαλακή συρματόβουρτσα.
  4. Ελέγξτε το διάκενο των ηλεκτροδίων και ρυθμίστε το εάν χρειάζεται με τη βοήθεια μιας φιλιέρας στην απαραίτητη απόσταση των 0,5 mm.
  5. Τοποθετήστε το μπουζί στην πίπα και κρατήστε το σπείρωμα του μπουζί κόντρα στον κύλινδρο.
  6. Σύρετε τον διακόπτη on/off στη θέση "Εκκίνηση".
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Κατά την επαφή με τα ηλεκτρόδια υπάρχει η πιθανότητα ηλεκτροπληξίας.
  • Μην ακουμπάτε τα ηλεκτρόδια του μπουζί.
  1. Τραβήξτε το κορδόνι εκκίνησης.
    • Πρέπει να βλέπετε έναν σαφή σπινθήρα ανάφλεξης.
  2. Βιδώστε με το μπουζόκλειδο το μπουζί στον κύλινδρο (ροπή σύσφιξης: 12 Nm).
  3. Τοποθετήστε την πίπα του μπουζί στο μπουζί.

Ρύθμιση καρμπιρατέρ

Το καρμπιρατέρ αυτού του προϊόντος έχει ρυθμιστεί ιδανικά και έχει σφραγιστεί (μπεκ H και L) πριν από την παράδοση. Σε αυτό το καρμπιρατέρ, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τον αριθμό στροφών ρελαντί (μπεκ T). Όλες οι άλλες εργασίες ρύθμισης πρέπει να πραγματοποιούνται από το σέρβις της Hilti .
Λανθασμένες μετατροπές στη ρύθμιση του καρμπιρατέρ μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον κινητήρα.
  • Καθαρίστε το φίλτρο αέρα.
  • Φέρτε το προϊόν σε θερμοκρασία λειτουργίας.
  • Image alternative
  • Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο ίσιο κατσαβίδι (πλάτος μύτης 4 mm/ ⁵/₃₂") και μην περιστρέφετε τη βίδα ρύθμισης με βία πέρα από το επιτρεπόμενο εύρος ρύθμισης.
  • Ρυθμίστε το μπεκ του ρελαντί (T) έτσι, ώστε το προϊόν να λειτουργεί ομαλά στο ρελαντί και να ακινητοποιείται με ασφάλεια ο δίσκος κοπής.

Καθαρισμός ακροφυσίων νερού

Image alternative
  1. Ξεβιδώστε τη βίδα καθαρισμού από το κολάρο νερού.
  2. Καθαρίστε το ακροφύσιο νερού με ένα σύρμα.
  3. Τοποθετήστε τη βίδα καθαρισμού.

Φροντίδα του προϊόντος

Για μια ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια ανταλλακτικά και αναλώσιμα. Εγκεκριμένα από εμάς ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ για το προϊόν σας θα βρείτε στο πλησιέστερο Hilti Center ή στη διεύθυνση: www.hilti.com
  • Διατηρήστε το προϊόν, ιδίως τις επιφάνειες της λαβής, στεγνό, καθαρό και χωρίς λάδια και γράσα.
  • Μην χρησιμοποιείτε υλικά περιποίησης που περιέχουν σιλικόνη.
  • Καθαρίζετε τακτικά την εξωτερική πλευρά του εργαλείου με ελαφρά βρεγμένο πανί ή με στεγνή βούρτσα. Μην χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό συσκευή ψεκασμού, συσκευή εκτόξευσης δέσμης ατμού ή τρεχούμενο νερό.
  • Εμποδίστε την εισχώρηση ξένων σωμάτων στο εσωτερικό του προϊόντος.

Συντήρηση

  1. Ελέγχετε τακτικά όλα τα εξωτερικά μέρη του προϊόντος και των αξεσουάρ για τυχόν ζημιές και την άψογη λειτουργία όλων των στοιχείων χειρισμού.
  2. Μην χρησιμοποιείτε το προϊόν, όταν έχουν υποστεί ζημιά εξαρτήματά του ή όταν δεν λειτουργούν άψογα τα στοιχεία χειρισμού. Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .

Έλεγχος μετά από εργασίες φροντίδας και συντήρησης

  • Μετά από τις εργασίες φροντίδας και συντήρησης ελέγχετε εάν έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν σωστά όλα τα συστήματα προστασίας.

Μεταφορά και αποθήκευση

Μεταφορά προϊόντος στο όχημα

ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Κίνδυνος πυρκαγιάς και έκρηξης. Εάν το προϊόν ανατραπεί κατά τη μεταφορά, μπορεί να εξέλθει καύσιμο από το ρεζερβουάρ καυσίμου.
  • Αδειάστε τελείως το ρεζερβουάρ καυσίμου του προϊόντος, πριν από τη συσκευασία και πριν από την αποστολή με μεταφορική.
  • Μεταφέρετε το προϊόν κατά το δυνατό μέσα στη γνήσια συσκευασία.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Κίνδυνος πυρκαγιάς. Τα καυτά μέρη της μηχανής μπορεί να αναφλέξουν υλικά στον περίγυρο.
  • Αφήστε να κρυώσει τελείως το προϊόν πριν από τη συσκευασία ή τη φόρτωση σε όχημα.
  1. Αφαιρέστε τον δίσκο κοπής.
  2. Ασφαλίστε το προϊόν από ανατροπή, ζημιά και εκροή καύσιμου.

Αποθήκευση μίγματος καυσίμου

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κίνδυνος τραυματισμού. Επειδή στο ρεζερβουάρ καυσίμου μπορεί να δημιουργηθεί πίεση, υπάρχει ο κίνδυνος να εξέλθει κάυσιμο κατά το άνοιγμα.
  • Ανοίγετε την τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου με προσοχή.
  • Αποθηκεύετε το καύσιμο σε έναν καλά αεριζόμενο, στεγνό χώρο.
  1. Ετοιμάστε μίγμα καυσίμου μόνο για τις ανάγκες μερικών ημερών.
  2. Καθαρίζετε περιοδικά το ρεζερβουάρ καυσίμου.

Βοήθεια για προβλήματα

Σε βλάβες που δεν αναφέρονται σε αυτόν τον πίνακα ή δεν μπορείτε να αποκαταστήσετε μόνοι σας, απευθυνθείτε στο σέρβις της Hilti .
Βλάβη
Πιθανή αιτία
Λύση
Κατά την κοπή μειώνεται η ταχύτητα του δίσκου κοπής ή σταματάει τελείως.
Πολύ μεγάλη πίεση κοπής (ο δίσκος κοπής κολλάει μέσα στην τομή).
  • Μειώστε την πίεση κοπής και καθοδηγήστε ευθεία το προϊόν.
Ο δίσκος κοπής δεν είναι σωστά τοποθετημένος και σφιγμένος.
  • Ελέγξτε την τοποθέτηση και τη ροπή σύσφιξης.
Είναι επιλεγμένη λάθος φορά περιστροφής.
Το μπροστινό τμήμα του βραχίονα κοπής δεν είναι στερεωμένο.
  • Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .
Μεγάλη δόνηση, η κοπή δεν είναι ευθεία.
Ο δίσκος κοπής δεν είναι σωστά τοποθετημένος και σφιγμένος.
  • Ελέγξτε την τοποθέτηση και τη ροπή σύσφιξης.
Δίσκος κοπής με ζημιά (ακατάλληλες προδιαγραφές, ρωγμές, τμήματα που λείπουν, λυγισμένος, υπερθερμασμένος, παραμορφωμένος κτλ.).
  • Αντικαταστήστε τον δίσκο κοπής.
Χιτώνιο κεντραρίσματος λάθος τοποθετημένο.
  • Ελέγξτε εάν η οπή υποδοχής του δίσκου κοπής που πρόκειται να τοποθετήσετε συμφωνεί με το εξάρτημα κεντραρίσματος του χιτωνίου κεντραρίσματος.
Ο αδαμαντοφόρος δίσκος κοπής λυγίζει και ενδεχομένως κολλάει.
Ακατάλληλος αδαμαντοφόρος δίσκος κοπής
  • Χρησιμοποιείτε δίσκους κοπής Hilti .
Ακατάλληλη πατούρα για αδαμαντοφόρο δίσκο κοπής
  • Σε δίσκους κοπής ανταγωνιστών χρησιμοποιήστε την πατούρα για λειαντικούς δίσκους κοπής.
Ο κόφτης δεν παίρνει εμπρός ή παίρνει μόνο δύσκολα εμπρός.
Ρεζερβουάρ καυσίμου άδειο (δεν υπάρχει καύσιμο στο καρμπιρατέρ).
Φίλτρο αέρα λερωμένο.
  • Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα.
DSH 600
Κινητήρας μπουκωμένος (μπουζί βρεγμένα).
  • Στεγνώστε το μπουζί και τον θάλαμο του κυλίνδρου (αφαιρέστε το μπουζί).
  • Κλείστε τον μοχλό τσοκ και επαναλάβετε πολλές φορές τη διαδικασία εκκίνησης.
DSH 600-X
Κινητήρας μπουκωμένος (μπουζί βρεγμένα).
  • Στεγνώστε το μπουζί και τον θάλαμο του κυλίνδρου (αφαιρέστε το μπουζί).
Λάθος μίγμα καυσίμου.
  • Αδειάστε και πλύνετε το ρεζερβουάρ και τον αγωγό καυσίμου.
  • Γεμίστε το ρεζερβουάρ καυσίμου με σωστό καύσιμο.
Αέρας στον αγωγό καυσίμου (δεν υπάρχει καύσιμο στο καρμπιρατέρ).
  • Κάντε εξαέρωση στον αγωγό καυσίμου χειριζόμενοι επαναλαμβανόμενα την αντλία αναρρόφησης καυσίμου.
Φίλτρο καυσίμου λερωμένο (καθόλου ή πολύ λίγο καύσιμο στο καρμπιρατέρ).
  • Καθαρίστε το ρεζερβουάρ καυσίμου και αντικαταστήστε το φίλτρο καυσίμου.
Καθόλου ή μόνο αδύναμος σπινθήρας ανάφλεξης ορατός (σε μπουζί που έχει αφαιρεθεί).
  • Καθαρίστε το μπουζί από κατάλοιπα καύσης.
  • Ελέγξτε το διάκενο των ηλεκτροδίων και ρυθμίστε το.
  • Αντικαταστήστε το μπουζί.
  • Ελέγξτε πολλαπλασιαστή, καλώδια, φις και διακόπτες, αντικαταστήστε ενδεχομένως το ελαττωματικό εξάρτημα.
Πολύ χαμηλή συμπίεση.
  • Ελέγξτε τη συμπίεση του κινητήρα και αντικαταστήστε εάν χρειάζεται τα φθαρμένα εξαρτήματα (ελατήρια εμβόλων, έμβολα, κύλινδρο κτλ.).
Πολύ χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Ζεστάνετε τον κόφτη σταδιακά σε θερμοκρασία δωματίου και επαναλάβετε τη διαδικασία εκκίνησης.
Πλέγμα προστασίας από σπινθήρες ή εξαγωγή εξάτμισης λερωμένα.
  • Καθαρίστε το πλέγμα προστασίας από σπινθήρες ή την εξαγωγή της εξάτμισης.
Χαμηλή ισχύς κινητήρα/ισχύς κοπής
Φίλτρο αέρα λερωμένο.
  • Αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα.
Καθόλου ή μόνο αδύναμος σπινθήρας ανάφλεξης ορατός (σε μπουζί που έχει αφαιρεθεί).
  • Καθαρίστε το μπουζί από κατάλοιπα καύσης.
  • Ελέγξτε το διάκενο των ηλεκτροδίων και ρυθμίστε το.
  • Αντικαταστήστε το μπουζί.
  • Ελέγξτε πολλαπλασιαστή, καλώδια, φις και διακόπτες, αντικαταστήστε ενδεχομένως το ελαττωματικό εξάρτημα.
Λάθος μίγμα καυσίμου.
  • Αδειάστε και πλύνετε το ρεζερβουάρ και τον αγωγό καυσίμου.
  • Γεμίστε το ρεζερβουάρ καυσίμου με σωστό καύσιμο.
Δίσκος κοπής ακατάλληλων προδιαγραφών για το προς κοπή υλικό.
  • Αντικαταστήστε τον δίσκο κοπής ή ζητήστε συμβουλές από το σέρβις της Hilti .
Ο ιμάντας κίνησης ή ο δίσκος κοπής πατινάρει.
  • Ελέγξτε τη σύσφιξη του δίσκου.
  • Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .
Πολύ χαμηλή συμπίεση.
  • Ελέγξτε τη συμπίεση του κινητήρα και αντικαταστήστε εάν χρειάζεται τα φθαρμένα εξαρτήματα (ελατήρια εμβόλων, έμβολα, κύλινδρο κτλ.).
Εργασίες σε υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων από τη θάλασσα.
  • Αναθέστε στο σέρβις της Hilti τη ρύθμιση του καρμπιρατέρ.
Όχι ιδανική ρύθμιση μίγματος (μίγμα καύσιμου/αέρα).
  • Αναθέστε στο σέρβις της Hilti τη ρύθμιση του καρμπιρατέρ.
Ο δίσκος κοπής δεν ακινητοποιείται στο ρελαντί.
Πολύ υψηλός αριθμός στροφών ρελαντί.
  • Ελέγξτε τον αριθμό στροφών του ρελαντί και ρυθμίστε τον ενδεχομένως.
Θέση μισής ισχύος ασφαλισμένη.
  • Ελευθερώστε τη θέση μισής ισχύος.
Φυγοκεντρικός συμπλέκτης ελαττωματικός.
  • Αντικαταστήστε τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.
Ο δίσκος κοπής δεν περιστρέφεται.
Πολύ χαμηλή τάση ιμάντα ή ο ιμάντας έχει κοπεί.
  • Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .
Η ομάδα εξαρτημάτων συστήματος εκκίνησης δεν λειτουργεί.
Σιαγόνες συμπλέκτη όχι σε εμπλοκή.
  • Καθαρίστε τις σιαγόνες του συμπλέκτη, ώστε να κινούνται ξανά.
DSH 600-X
Ο δίσκος περιστρέφεται μετά την απελευθέρωση της μανέτας γκαζιού για περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα.
Η ταινιοπέδη είναι φθαρμένη.
  • Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .
Η ντίζα του φρένου κινείται με δυσκολία.
  • Αναθέστε την επισκευή του προϊόντος στο σέρβις της Hilti .

Διάθεση στα απορρίμματα

Image alternative Τα προϊόντα της Hilti είναι κατασκευασμένα σε μεγάλο ποσοστό από ανακυκλώσιμα υλικά. Προϋπόθεση για την ανακύκλωσή τους είναι ο κατάλληλος διαχωρισμός των υλικών. Σε πολλές χώρες, η Hilti παραλαμβάνει την παλιά σας συσκευή για ανακύκλωση. Απευθυνθείτε στο σέρβις της Hilti ή στον σύμβουλο πωλήσεων.
Λάσπη διάτρησηςΥπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι προβληματική η απόρριψη ασβέστη από διάτρηση στους αγωγούς ομβρίων ή στην αποχέτευση χωρίς κατάλληλη προεργασία.
  • Ενημερωθείτε από τις τοπικές αρχές για τις υπάρχουσες διατάξεις.
Προτείνουμε την ακόλουθη προεργασία:
  • Συλλέγετε τη λάσπη από τη διάτρηση (για παράδειγμα με σκούπα υγρών).
  • Αφήστε τη λάσπη διάτρησης να κατακαθίσει και πετάξτε το στερεό ποσοστό σε μια χωματερή οικοδομικών υλικών (κροκιδωτικά μέσα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία διαχωρισμού).
  • Πριν διοχετεύσετε το νερό που απέμεινε (βάση, τιμή pH > 7) στην αποχέτευση, ουδετεροποιήστε το με την προσθήκη όξινου μέσου ουδετεροποίησης ή με αραίωση με πολύ νερό.

Εγγύηση κατασκευαστή

  • Για ερωτήσεις σχετικά με τους όρους εγγύησης απευθυνθείτε στον τοπικό συνεργάτη της Hilti .
Image alternative