ΠΩΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Σχεδιασμός αντοχής στη θερμική διαστολή

Hilti MM modular support system for light-medium duty applications

Εάν κατασκευάζεις εφαρμογές σωληνώσεων τότε είναι σημαντικό να έχεις κατά νου τη θερμική διαστολή –  ειδικά για εφαρμογές θέρμανσης.

Αυτό, διότι θα χρειαστεί να επιτρέψεις στους σωλήνες να διασταλούν και να εξασφαλιστεί μια ομοιόμορφη κατανομή του τρόπου με τον οποίο οι σωλήνες κινούνται.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ;

Η θερμική διαστολή εξαρτάται από μερικούς βασικούς παράγοντες:

 • Το αρχικό μήκος της διατομής του σωλήνα
 • Ο συντελεστής διαστολής
 • Η διαφορά θερμοκρασίας

Συνήθως πρόκειται για τη μεταβολή της θερμοκρασίας μεταξύ της θερμοκρασίας λειτουργίας του σωλήνα και της εξωτερικής θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, για εφαρμογές θέρμανσης, η θερμοκρασία λειτουργίας θα ήταν περίπου 70°C και η θερμοκρασία περιβάλλοντος συνήθως 20°C.

Πώς να υπολογίσεις τη θερμική διαστολή

Πώς να υπολογίσεις τη θερμική διαστολή

ΡΩΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

ΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΓΙΑ ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ;

 • Druck

  1 - Σταθερό σημείο

  Η λύση σταθερού σημείου σταματά κάθε κίνηση και μεταφέρει τα φορτία στην υπερκατασκευή του κτιρίου. Το σημείο "μηδενικής κίνησης" σου επιτρέπει να υπολογίσεις τη διαστολή και να προβλέψεις τη συμπεριφορά της.

  Druck

  2 - Αξονική καθοδήγηση

  Η αξονική καθοδήγηση χρησιμοποιείται συνήθως αποκλειστικά σε κάθε τεχνική αντιστάθμιση. Επιτρέπει την ελεγχόμενη κίνηση σε μία μόνο κατεύθυνση και εξαλείφει κίνηση σε άλλη κατεύθυνση.

  Druck

  3 - Ολισθαίνον στήριγμα

  Το ολισθαίνον στήριγμα επιτρέπει την αντιστάθμιση του σωλήνα στον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή τριβής.

  Druck

  4 – Ελεύθερη κίνηση

  Η ελεύθερη κίνηση λειτουργεί σε καταστάσεις όπου υπάρχει πολυκατευθυντική κίνηση. Αυτή χρησιμοποιείται συνήθως στους βραχίονες αντιστάθμισης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ

 • Υπολόγισε το μήκος της διαστολής ως συνάρτηση του μήκους του σωλήνα, του υλικού του σωλήνα και της διαφοράς της θερμοκρασίας.
 • Έλεγξε αν η μετατόπιση μεταξύ του άξονα του σωλήνα και της επιφάνειας του άνω καναλιού είναι μεγαλύτερη από 4°. Εάν ναι, θα χρειαστείς μια λύση αντιστάθμισης. Λάβε υπόψη ότι οι απαιτήσεις για συγκεκριμένες εφαρμογές ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνολική επιτρεπόμενη μετατόπιση.
 • Επίλεξε μεταξύ φυσικής ή τεχνικής αντιστάθμισης, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του χώρου που απαιτείται για κάθε λύση.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΓΙΑ ΛΗΨΗ